Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink, közvetlenül mobilra
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2024.01.03 07:15.)

A rutinszerűen felbocsátott 21 új műhold között most 6 olyan volt, amely „különleges képességekkel” készült.

Az idei első Falcon-9 starttal megkezdődött a SpaceX mozgalmasra tervezett 2024-es űréve. A kaliforniai Vandenberg támaszpontról magyar idő szerint január 3-án 4:44-kor pályára állított 21 új Starlink hold közül csak 15 volt az utóbbi időben rendszeresen felbocsátott, megszokott V2 Mini alapszéria tagja. Elon Musk cége, a mostanra már 5000-nél is több tagot számláló alacsony pályás internetszolgáltató műholdrendszert üzemeltető SpaceX a mostani Starlink 7-9 küldetéssel megkezdi egy új típus kipróbálását. Ezek a műholdak alkalmasak arra, hogy speciális kommunikációs terminál közbeiktatása nélkül, közvetlenül a Földön használt mobiltelefonokkal létesítsenek távközlési kapcsolatot.

Egyelőre 6 darab ilyen kísérleti műhold állt pályára a Falcon-9 rakétával – amelynek a startját eredetileg még december közepére tervezték, s amely ritka kivételként ezúttal gyári új első fokozattal (B1082) repült. A terveket tavaly augusztusban szellőztette meg Musk, amikor az amerikai T-Mobile képviselőivel közösen tartott tájékoztatót a texasi Starbase helyszínén. Ha létrejön a kellő lefedettség a Föld körül, az efféle szolgáltatás nagy előnye lesz, hogy a közvetlen mobiltelefonos összeköttetés – kezdetben szöveges és képüzenetek továbbításával – lehetővé tenné a mobilos kommunikációt a hagyományos készülékekkel, lényegében bárhonnan, a kiépített mobil távközlési hálózatok átjátszótornyaitól távol is. Továbbá olyan esetekben, amikor például egy természeti csapás miatt elérhetetlenné válik a földi mobil távközlési infrastruktúra, a műholdas kapcsolat rendelkezésre állna. A SpaceX azóta világszerte – Ausztráliában, Kanadában, Japánban, Új-Zélandon, Svájcban – más távközlési társaságokkal is együttműködik a majdani szolgáltatás bevezetése érdekében.

A SpaceX tervei szerint a mostani 6 műhold csak a kezdet, az elkövetkező fél évben mintegy 840 ilyen űreszközt juttatnának pályára. A felbocsátások később természetesen tovább folytatódnának, de ennyi már elég volna ahhoz, hogy 2024 végére kereskedelmi alapon elinduljon a közvetlen mobilos Starlink szolgáltatás. A távlati tervekben nem kevesebb mint 7500 ilyen módosított funkciójú műhold – egyfajta égi mobilos átjátszótorony – szerepel.


A Starlink közvetlen mobiltelefonos (Direct to cell) szolgáltatása működésének vázlata. A hagyományos mobilkészülék (jobbra) a műholdsereg egyik tagjával létesít kommunikációs kapcsolatot. Utána akár a műholdak között, akár a földi követőhálózat állomásaira utazik az információ, ahonnan a partner távközlési cégek rendszerén keresztül eljut a vonal másik végén álló félhez. (Kép: SpaceX)

Az eredeti szándék az volt, hogy a Starlink új generációs V2 műholdjai tartalmazzák majd ezt a funkciót. Ahhoz, hogy a műholdfedélzeti antenna elég érzékeny legyen a földi mobilkészülékekkel való rádiós kommunikációhoz, egy kb. 25 négyzetméteres felületű berendezést terveznek. Ezeket a nagyobb méretű V2 űreszközöket Starship indítások alkalmával juttatnák pályára. A Starship fejlesztése azonban a reméltnél lassabban halad, így egyelőre áthidaló megoldást alkalmaznak a V2 Mini műholdszériával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024