Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Még egy SpaceX start, idén utoljára
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2023.12.29 12:15.)

A mai Falcon Heavy indítás után nem egészen 3 órával Floridából egy adag Starlink műholdat is pályára állítottak, egy Falcon-9 rakétával.

Az X-37B katonai űrrepülőgép hetedik küldetésének startja egy Falcon Heavy rakétával december 29-én magyar idő szerint 2:07-kor történt a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóállásából. A Cape Canaveral űrhaderő-támaszpont közeli 40-es starthelyén ekkor már javában folytak egy Falcon-9 rakéta startelőkészületei. A Starlink 6-36 jelű műholdcsoportban 23 darab új V2 Mini sorozatú internetes távközlési műhold került alacsony Föld körüli pályára. Az időpont 5:01 volt, így az egymást követő két éjszakai indítás között néhány perc híján 3 óra telt csak el. A „modern időkben” ez volt a legrövidebb idő két egymás utáni floridai űrindítás között, de az abszolút rekord még mindig a Gemini-8 űrhajó és az Agena dokkolási céltárgy 1966. március 16-án, 1 óra 40 perc és 59 másodperc különbséggel végrehajtott indításaihoz kapcsolódik.


A 2023. évi 72. és egyben utolsó start Floridából. (Kép: Spaceflight Now)

Az idei utolsó Falcon-9 indításhoz a 12-edik alkalommal bevetett B1069 első fokozatot használták, amely az A Shortfall of Gravitas úszó platformra ereszkedett vissza, az Atlanti-óceánra.

Mivel a SpaceX több indítást már nem tervez az idei évből hátralevő nem egészen három napra, érdemes egy gyors mérleget vonni a cég eddigi legsikeresebb évéről. Ami az indítási számokat illeti, majdnem sikerült elérniük a bűvös 100-as (!) számot, vagyis megközelíteni a hetente átlagosan két startot jelentő tempót. Ez annak a fényében különösen figyelemre méltó, hogy nem is olyan rég, a 2000-es években, egészen a 2010-es évek elejéig a világ űrindításainak teljes éves száma e körül az érték körül mozgott. A SpaceX 2023-ban összesen 91 alkalommal indított Falcon-9 típusú rakétát (az újrahasznosítás mértékét jól mutatja, hogy közülük csak 4 repült gyári új első fokozattal). Emellett történt 5 indítás Falcon Heavy rakétával. Ezek mind sikerrel is jártak. Ha még hozzávesszük a két texasi Starship indítási kísérletet, amelyek során nem érték el a Föld körüli pályát, akkor a cég 2023-as indításainak és indítási kísérleteinek összesített száma elérte a 98-at.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024