Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink innen és onnan
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2023.11.20 11:45.)

Tegnapelőtt Floridából, ma Kaliforniából indítottak egy-egy Falcon-9 rakétát, hogy folytassák a SpaceX internetszolgáltató műholdrendszerének bővítését.

A Starlink 6-28 küldetésre még azelőtt került sor, hogy a SpaceX harmadik indítóhelyén, a texasi Boca Chicában elindították második integrált tesztrepülésére a cég Starship–Super Heavy rendszerét. A floridai Cape Canaveral 40-es startállásából november 18-án magyar idő szerint 6:05-kor emelkedett fel egy Falcon-9 rakéta, rajta 23 darab V2 Mini sorozatú Starlink holdjával. A 11. útját teljesítő első rakétafokozat (B1069) a közel 680 km-re, a Bahama-szigetektől keletre állomásozó Just Read the Instructions úszó platformra tért vissza.


Az éjszakai floridai startból nem sok részletet láttak a kamerák. (Kép: SpaceX)

A SpaceX eseményekkel zsúfolt hétvégéjét a Starlink 7-7 indítás zárta volna a kaliforniai Vandenberg űrhaderő-támaszpontról, de az időjárás, továbbá valami egyéb, nem közölt ok miatt halasztásokra volt szükség. Innen 22 új műhold indult a cég alacsony pályás, szélessávú és rövid késleltetési idejű internetes adatátviteli szolgáltatást nyújtó műholdseregébe. A start időpontja végül november 20-án magyar idő szerint 11:30 volt. A B1063-as Falcon-9 fokozat most 15-ödször repült. Ez is egy úszó platformra (Of Course I Still Love You) szállt le, csak nem az Atlanti-, hanem a Csendes-óceánon. Idén ez volt az 55. alkalom, amikor a Starlink rendszert bővítették, és a SpaceX 85. űrindítása (a két Starship kísérletet nem számítva). Meglehet, hogy az év végéig elérik majd a 100-as számot is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024