Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első Kuiper műholdak
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Üzlet és munkahely - 2023.10.08 07:15.)

Az Amazon is belekezd internetszolgáltató műholdseregének kiépítésébe. Egyelőre két tesztműholdat indítottak egy Atlas-5 rakétával.

A KuiperSat-1 és -2 jelzésű prototípus műholdak október 6-án magyar idő szerint 20:06-kor startoltak a United Launch Alliance (ULA) Atlas-5 rakétájával, amely most utoljára repült 501-es konfigurációjában (vagyis 5,4 m átmérőjű orrkúppal, oldalsó segédrakéták nélkül, egy Centaur végfokozattal). Az indítás helyszíne a floridai Cape Canaveral űrhaderő-támaszpont 41-es startállása volt.


(Kép: Adam Bernstein / Spaceflight Now)

Ezzel újabb játékos lép be az egyre nagyobb versennyel jellemezhető szolgáltatási piacra, amelyen a SpaceX Starlink rendszere ért el mostanra domináns szerepet. Ezek a műholdrendszerek alacsony pályákról szélessávú, rövid késleltetési idejű, megszakításmentes internetes adatátviteli szolgáltatást nyújtanak. Ügyfeleik között nem csak olyan egyéni vagy céges felhasználók találhatók, akik számára nem könnyen elérhetők a kiépített földfelszíni rendszerek – mert például a sűrűn lakott és jól ellátott területektől távol eső helyen vannak –, hanem tengeri és légi közlekedési vállalatok vagy épp a hadsereg, akiknek szükségük van az internetes összeköttetésre minden helyzetben és minden időben.

Az Amazon Kuiper programjának felpörgése előtt a majdan nagy számban felbocsátandó űreszközök valós körülmények között, a Föld körüli pályán való kipróbálására van szükség. Ezt a célt szolgálja a mostani indítás. Az Amazon most először bocsátott fel műholdakat. (Két nappal korábban, a szomszédos floridai 40-es starthelyről a SpaceX Falcon-9 rakétája már 113-adik alkalommal indított egy újabb adag Starlink holdat, köztük az 5222-edik darabot is, ami jól szemlélteti, Elon Musk cége mennyivel előrébb jár már.)

Az Amazon terveiben összesen 3236 Kuiper műhold felbocsátása szerepel. A kezdeti internetszolgáltatás beindítását 578 műhold utánra ígérik, talán 2024 végére. A cég 10 milliárd dollár összértékben adott megrendelést az ULA új, egyelőre még be sem mutatkozott Vulcan rakétájának (38 start), a szintén az első repülésére váró európai Ariane-6 rakétának (18 start) és a Blue Origin ugyancsak készülőben levő New Glenn rakétájának (legalább 12 start) a használatára. Mivel mindhárom fenti hordozóeszköz fejlesztése még folyik, ugyanakkor az szabályozó hatóság (Federal Communications Commission, FCC) engedélye megköveteli, hogy a teljes konstelláció legalább fele 2026 júliusára pályán legyen, nem lehet húzni az időt. Ezért az első indításokhoz az ULA kifutó Atlas-5 rakétatípusát veszik igénybe, összesen 9 alkalommal. Ezek közül a mostani start volt az első.

A Kuiper program műholdjairól viszonylag kevés technikai információ látott napvilágot. Azt lehet tudni, hogy három pályasíkba elrendezve keringenek majd, kb. 600–630 km közötti magasságban. Az első 578 műhold, vagyis a rendszer első fázisa 51,9° hajlásszögű pályákat alkalmaz. Az ultrakompakt földi termináljuk segítségével akár 100 Mbit/s adatátviteli sebesség is elérhető lesz, a standard eszköz ennek négyszeresére, a legnagyobb pedig tízszeresére lesz képes. Ez utóbbit vállalkozások, kormányzati szervek használhatják majd. A majdani előfizetési árakról egyelőre még nincs szó.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024