Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Viasat-3 a biztosítók rémálma lehet
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Üzlet és munkahely - 2023.07.21 07:15.)

Az április végén indított távközlési műhold óriási antennájának kinyitása egyelőre nem járt sikerrel, ami sokba kerülhet a biztosítótársaságoknak.

A Boeing által gyártott, ionhajtóműves Viasat-3 Americas egy nagy adatátviteli sebességre (összesen több mint 1 terabit/s) képes távközlési műhold, amely 2023. április 30-án a SpaceX Falcon Heavy hordozórakétájával indult. A több mint 6 tonna starttömegű űreszköz a kaliforniai székhelyű Viasat cég három fejlett, új generációs adatátjátszó műholdja közül az első, az amerikai térség ellátására szánták. (A további két műhold közül az egyik Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet fölött, a másik az ázsiai és csendes-óceáni térségben nyújt majd szélessávú adatátvitelt cégek – például fedélzeti Wi-Fi szolgáltatást kínáló repülőtársaságok – és kormányzati szereplők számára. Az előbbi idén szeptemberben egy Atlas-5 rakétával indulna. Kérdés, hogy az alább részéletezett esemény miatt várható-e késedelem.)


Fantáziakép egy Viasat-3 műholdról, amelyek közül az első idén április 30-án egy Falcon Heavy nagyrakétával indult geostacionárius pályára. (Kép: Viasat)

Csakhogy az első Viasat-3 műholddal gondok akadtak. Ha nem sikerül megoldani a problémát, a meghibásodás hatalmas kárigényt jelenthet a biztosítóknak. A Viasat július 12-én jelentette be, hogy „váratlan esemény” akadályozza a több mint 20 m-es átmérőjű fedélzeti paraboloid antenna kibontását. A cég nem közölt technikai részleteket a problémáról, csak azt, hogy együttműködik a gyártóval a megoldás érdekében. A kb. 26 és 40 GHz frekvenciák közötti Ka-sávban működő antenna reflektáló felülete egy fémháló, a tartószerkezetet szénszálas anyag és grafit alkotja. Az antennát a műholddal összekötő rúd a James Webb-űrtávcső napvédőjének kinyitásához használt szerkezet nagyobb változata.

Ha a Viasat-3 Americas antennáját tényleg nem sikerülne kibontani, akkor iparági szereplők szerint mintegy 420 millió dolláros kárigényre számíthatnak a biztosítók. Még a ha a kartérítés folyamata el is húzódik, ez az összeg jelentős érvágást jelenthet a társaságok számára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024