Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

40 OneWeb műhold
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2023.03.10 06:15.)

Az alacsony pályás műholdas internetszolgáltatás piacán versenytársnak számító SpaceX rakétája bocsátotta fel a OneWeb újabb adag űreszközét.

A londoni székhelyű üzemeltető 40 műholdja egy Falcon-9 rakétával március 9-én magyar idő szerint 20:13-kor indult a floridai Cape Canaveral bázisról. Ez a mostani volt a OneWeb műholdseregének kiépítését szolgáló 17. start. Mint olvasóink számára jól ismert, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdetéig a OneWeb műholdakat kizárólag orosz Szojuz rakétákkal bocsátották fel, többféle starthelyről. A háború következtében viszont alternatív megoldást kellett keresniük. Ekkor jött a képbe a SpaceX, amely maga is egy alacsony pályás internetszolgáltató műholdsereg, a Starlink üzemeltetője. A OneWeb rajtuk kívül még indiai GSLV Mk.3 rakétákat is megrendelt, hogy a Szojuzok kiesése ellenére be tudják fejezni a hálózatuk kiépítését.


A OneWeb műholdjai a starthely közvetlen közelében, a Kennedy Űrközpont tőszomszédságában működő üzemben készültek. Itt a Falcon-9 orrkúpja alá való behelyezésük előtt láthatók. (A fénykép valójában még a Falcon-9-cel felbocsátott első 40 darab műholdról készült.) Az űreszközök a rakéta második fokozatától 600 km magasságban önállósodtak. (Kép: SpaceX)

A mostani indítás idén már a 16. volt a SpaceX számára. Ami a OneWeb startokat illeti, ez volt Falcon-9-cel a harmadik és egyben utolsó teljes adag. Még egy megrendelésük van a SpaceX-nél idénre, de akkor már az Iridiummal társbérletben használnak egy Falcon-9 rakétát, hogy tartalék műholdakat juttassanak Föld körüli pályára.

A mostani 40-nel együtt eddig összesen 584 OneWeb műholdat indítottak, 13 alkalommal Szojuz, három alkalommal Falcon-9 és egyszer GSLV Mk.3 hordozórakétákkal. A cég közlése szerint eddig csupán 2 műholdjuk mondta fel a szolgálatot, így ha a mostaniak is mind üzembe állnak, az aktív műholdsereg létszáma 582 lesz. Még egy indiai rakétás start van hátra, várhatóan még ebben a hónapban, 36 újabb műholddal. Azzal már biztosan túllépik a minimális 588-as műholdszámot, amely elegendő a szolgáltatás globális lefedettségének biztosítására. A OneWeb a tartalékokkal együtt közel 650 műholdat szeretne pályára állítani az első generációs rendszerébe.

A Falcon-9 rakéta első fokozata ezúttal a szárazföldre, Cape Canaveral területére (Landing Zone-1) tért vissza, mintegy 8 perccel az indítást követően. A B1062-es sorszámú példány már a 13. repülését teljesítette.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024