Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Chinasat-26
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Kínai műholdak - 2023.02.24 06:15.)

A kínai műholdas internetszolgáltatások terén új korszakot nyitó geostacionárius távközlési műhold indult Hszicsangból, egy Hosszú Menetelés-3B rakétával.

A Chinasat sorozat 26-os számú tagját február 23-án magyar idő szerint 12:49-kor bocsátották fel a dél-kínai indítóhelyről.


A Hszicsangból (Xichang) végrehajtott start helyi időben már napnyugta után történt. (Kép: China News)

A szűkszavú jelentések szerint a máhold rendben elérte a tervezett pályát. Mivel a távközlési űreszköz 36 ezer km magas geostacionárius körpályán üzemel majd, ez a tervezett pálya minden bizonnyal egy elnyúlt, átmenetei ellipszispálya. Ennek a földközeli pontját fogják a műhold saját hajtóműveivel fokozatosan megemelni az elkövetkező hetekben-hónapokban.

Chinasat soroztanév alatt a China Satellite Communications (röviden: China Satcom) vállalat üzemeltetet különféle távközlési műholdakat. Az új műhold fő feladata szélessávú adatátviteli szolgáltatások nyújtása lesz, mind fixen elhelyezett, mind mozgó (szárazföldi, vízi és légi járművökön telepített) terminálokkal rendelkező felhasználók számára. Ez az ázsiai ország első olyan nagy sebességű adatátvitelre képes műholdja, amelynek a teljes elérhető kapacitása meghaladja a 100 Gbit/s értéket. A geostacionárius pályáról nyújtott szélessávú internetes adatátvitel Kínában a 2017 áprilisában pályára állított kísérleti Chinasat-16 műhold üzembe állásával kezdődött. 2020 nyarán az első, az utasok számára Ka-sávú műholdas kapcsolaton keresztül létrehozott internetes hozzáférést biztosító kínai légi járat is a Chinasat-16 műholdat használta adatátjátszásra. Utasonként akár 150 Mbit/s átviteli sebességet tudtak nyújtani. Napjainkban egyre több kínai repülőtársaság kapcsolódik be a műholdas alapú fedélzeti internetes szolgáltatásba.

A mostani volt a népes Hosszú Menetelés rakétacsalád valamelyik tagjának 463. indítása Kínából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024