Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink: küszöbön a második generáció
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2022.12.26 07:15.)

Még épül az első generációs műholdsereg, de a SpaceX hamarosan megkezdi műholdas internetszolgáltató rendszere második nemzedékének telepítését az űrbe.

Elon Musk cége szélessávú, rövid késleltetési idejű internetes kapcsolatot kínáló rendszerének decemberre világszerte több mint egymillió aktív előfizetője lett (márciusban ez a szám még csak negyedmillió volt). A Falcon-9 rakéták indításai során alacsony Föld körüli pályákra felbocsátott Starlink műholdak száma ugyanekkor már meghaladta a 3600-at. Ezek közül mintegy 3300 még pályán volt az amerikai szövetségi távközlési hatóság (FCC, Federal Communications Commission) által engedélyezett 4408 darabból. Azzal párhuzamosan, ahogy a Starlink népszerűsége nő, a mérések szerint az Egyesült Államok és Kanada területén úgy csökken az elérhető adatátviteli sebesség. A kapacitásbővítésre tehát van igény.

December közepén a SpaceX ideiglenes engedélyért folyamodott az FCC-hez, hogy egy 60 napos időszakon át lehetősége legyen kipróbálni a hamarosan felbocsátandó második generációs (Gen2 vagy V2) Starlink műholdjait a meglevő felhasználói terminálokkal való kommunikációra, még azelőtt, hogy a hatóság kiadná a végleges engedélyt a Gen2 használatba vételére. Mindez azt is lehetővé tenné, hogy mielőbb megnövelt átviteli kapacitás legyen elérhető a felhasználók számára.


Egy Starlink földi terminál antennája. (Kép: SpaceX)

Valamivel korábban, december 1-jén az FCC részleges engedélyt adott a Starlink Gen2 kiépítésére, az igényelt közel 30 ezer műholdból 7500 működtetésére. (A teljes szám pontosan 29 988 lenne.) Ezek az első Starlink Gen2 holdak két típusú pályára kerülnének. Az egyik „réteg” a felszín felett 525 km magasan, az egyenlítői síkhoz képest 53° pályahajlással húzódna, a másik 535 km-es magasságban és 33° inklinációval.

Mint korábban futólag már írtunk róla, a második Starlink generáció műholdjaival nem csak a meglevő internetes kapacitásokat növelik, de lehetőség lesz közvetlenül a hagyományos földi mobileszközök használatára is a műholdas adatkapcsolatokban. A teljes Gen2 műholdsereg engedélyezése egyelőre még várat magára – a szervezet bőven kapott a környezeti és működtetési aggályokat kifejező megkereséseket, a NASA-tól kezdve a konkurens vállalkozásokig sok helyről. Az FCC egyelőre elhalasztotta a döntést a SpaceX egy másik kérelmével kapcsolatban is. Ebben a cég olyan szűk rádiónyalábokat igényelt a Gen2 műholdakra, amelyek révén biztonságos, redundáns telemetriai kapcsolatot lehetne tartani az űreszközökkel. Ezeket az alatt az idő alatt használnák, amíg a műholdak el nem érik a végleges működési pályamagasságukat, utána – váratlan vészhelyzetektől eltekintve – ki lennének kapcsolva.

A SpaceX a kezdetekben Falcon-9 rakétákat, majd szolgálatba állása után a Starship rendszert használná a Starlink Gen2 kiépítésére. (Korábban még arról volt szó, hogy a mostaniaknál nagyobb műholdak csak Starshippel indulhatnak, mert nem férnek be a Falcon-9 orrkúpja alá. De a Starship reméltnél lassabb elkészülte miatt először olyan átalakított Gen2 űreszközök épülnek, amelyek Falcon-9-cel is felbocsáthatók.) A távolabbi tervekben heti rendszerességű Starlink indítások szerepelnek.


Így állnának majd pályára a Starship segítségével a második generációs Starlink műholdak. (Kép: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024