Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hárman Ariane-5-tel
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Időjárás és előrejelzése - 2022.12.14 06:15.)

Az európai nehézrakéta az Intelsat két Galaxy távközlési holdját és az első harmadik generációs európai Meteosat időjárási műholdat állított geostacionárius átmeneti pályára.

A start a Francia Guyanában, az Egyenlítő közelében fekvő Kourou űrközpontból történt december 13-án magyar idő szerint 21:30-kor. Ez volt az Ariane-5 rakéta VA259 jelű repülése. A sokat szolgált rakétatípusnak már nincs sok hátra. Jövőre még kétszer repül, hogy utána átvegye a szerepét az új Ariane-6. Februárban még két geostacionárius távközlési hold áll pályára Ariane-5-tel, az utolsó alkalom pedig áprilisban az Európai Űrügynökség (ESA) JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) űrszondájának indítása lesz, amely a Jupiter és jeges holdjai kutatására készül. (Később kiderült, hogy a sorrend megcserélődött. – A szerk.)


A VA259 repülés jelvénye. (Kép: Arianespace)

A mostani hasznos teherből a Galaxy-35 és -36 az Intelsat egy-egy új műsorszóró műholdja. Ezek már a megváltozott C-sávú amerikai frekvenciakiosztáshoz alkalmazkodva épültek. A meglevő flotta lecserélését nemrég kezdték meg a távközlési vállalatnál. A Galaxy-33 és -34 októberben, a Galaxy-31 és -32 pedig novemberben került pályára egy-egy Falcon-9 hordozórakétával. A most felbocsátott Galaxy-35 a régi Galaxy-3C, a Galaxy-36 pedig Galaxy-28 szerepét veszi majd át.


A Galaxy-35 és -36 gyártója a Maxar. (Fantáziakép: Intelsat)

A két Galaxy mellé befért az Ariane-5 rakéta – igaz, némileg megmagasított – orrkúpja alá egy az európai időjárás-előrejelzések számára fontos, szintén a geostacionárius pályamagasság felé tartó műhold, az MTG-I1, vagyis a Meteosat Third Generation Imager sorozat első képviselője. Üzemeltetője az európai műholdas meteorológiai szervezet, az EUMETSAT lesz, elkészítésben és felbocsátásában az Európai Űrügynökség (ESA) játszott vezető szerepet. Az űreszköz egyik fő feladata, hogy mérési adataival segítse az extrém időjárási események minél gyorsabb és megbízhatóbb előrejelzését. A harmadik generációs Meteosat (MTG) a valaha épült legösszetettebb, újszerű időjárási műholdrendszer lesz. A kiépítés most egy olyan űreszközzel kezdődik, amelynek Flexible Combined Imager nevű berendezése 16 különböző hullámhosszon 10 percenként tud majd képeket készíteni Európa és Afrika területéről. A Lightning Imager folyamatosan figyelemmel kíséri a villámtevékenységet a műhold felé eső féltekén, a kezdő (0°-os) hosszúsági kör és az Egyenlítő metszéspontja fölötti geostacionárius pozícióból. A 3,6 tonnás starttömegű műholdat a Thales Alenia Space vezette űripari konzorcium építette a német OHB közreműködésével.


Rákerül a rakéta orrburkolata az MTG-I1 műholdra. A három hasznos teher közül a felső két Galaxy önállósult először a Föld körüli geostacionárius átmeneti pályán. (Kép: ESA / M. Pédoussaut)

Az MTG-I1 egy hat műholdasra tervezett, 4,3 milliárd euróba kerülő rendszer első tagja. Ezek az űreszközök új korszakot nyitnak az európai időjárás-előrejelzésben, legalább két évtizedre meghatározva a meteorológusok munkáját. Teljes kiépítése után a rendszerben két, összehangoltan működő képalkotó (MTG-I, imaging) műholdra egy szondázó (MTG-S, sounding) űreszköz jut. (A másik trió később ezeket váltja majd.) Az utóbbi típuson egy infravörös tartományban működő, a légköri vízpára és a hőmérséklet háromdimenziós feltérképezésére alkalmas berendezés (Infrared Sounder), valamint a Copernicus földmegfigyelési programnak a levegőminőséget meghatározó légköri összetevők (egyes gázok és az aeroszolok) koncentrációjának mérésére szolgáló eszköze (Sentinel-4) repül majd. A majdani műholdhármasok tagjai közül az egyik MTG-I 10 percenként készít képeket Európáról és Afrikáról, a másik 2 és fél percenként, de csak Európa területéről, míg az MTG-S velük párhuzamosan saját méréseit hajtja végre a légkörről, egyes kisebb kijelölt területek fölött, jellemzően 5 perces ismétlési idővel. Ezen mérések kombinációja, továbbá a megnövekedett térbeli és időbeli felbontás révén a Meteosat második generációs műholdjaihoz képest mintegy 50-szer nagyobb mennyiségű adattal dolgozhatnak az időjárás-előrejelző szakemberek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024