Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

EAGLE-1
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Nyereség a kontinensnek , Új eszközök és anyagok - 2022.11.22 08:15.)

A SES az Arianespace-szel karöltve indítja útjára az EAGLE-1 műholdat az európai kvantumkriptográfia támogatása érdekében.

A SES és partnerei az Európai Űrügynökséggel (ESA) nemrégiben aláírt megállapodás részeként egy végponttól végpontig tartó kvantumkulcs-kiosztásos (QKD) műholdas rendszert fejlesztenek és indítanak annak érdekében, hogy tesztelhessék és validálhassák a kriptográfiai kulcsok űralapú biztonságos továbbítását. Az első európai szuverén űralapú QKD rendszer az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő EAGLE-1 műholdat és a legmodernebb luxemburgi QKD műveleti központot foglalja magában. Az Európai Kvantumkommunikációs Infrastruktúra (EuroQCI) keretében az EAGLE-1 műhold lehetővé teszi az EU-tagállamok számára az űralapú QKD korai hozzáférését, validálását és integrálását.


„Az EAGLE-1 biztonságos adatátvitelt biztosító végponttól végpontig tartó rendszer kiépítése és a nagy távolságú kvantumkulcs-elosztási technológia validálása egy olyan innovatív projekt, amely az EU tagállamainak javát fogja szolgálni. Évtizedek óta együttműködünk az Arianespace-szel műholdjaink pályára állításában, ezért külön nagy örömünkre szolgál, hogy az EAGLE-1 projekten is közösen dolgozhatunk" – mondta Ruy Pinto, a SES technológiai igazgatója.

„Nagy megtiszteltetés a SES belénk vetett bizalma. Az elmúlt 38 év során az Arianespace 42 indítást hajtott végre nagy múltú partnere számára, és a Vega-C-vel most folytatjuk ezt a sikertörténetet. Óriási öröm számunkra, hogy támogathatjuk ügyfelünk törekvéseit, és részesei lehetünk ennek a küldetésnek, amelynek célja az európai műholdakkal támogatott kiberbiztonsági technológia megvalósítása" – jegyezte meg Marino Fragnito, az Arianespace Vega üzletágának igazgatója.

A 2024 utolsó negyedévére tervezett indítást követően az EAGLE-1 műhold egy 3 éves küldetést fog végrehajtani az Európai Bizottság támogatásával. Ebben az üzemeltetési szakaszban a műhold lehetővé teszi az Európai Unió kormányainak és intézményeinek, valamint a kritikus üzleti ágazatoknak a korai hozzáférést a nagy távolságú QKD-hez, ami megnyitná az utat az EU előtt a rendkívül biztonságos adatátvitelt lehetővé tevő uniós konstelláció felé.

Az EAGLE-1 projektet az ARTES projekt keretében Németország, Ausztria, Luxemburg, Olaszország, Hollandia, Svájc, Belgium és a Cseh Köztársaság, valamint a Horizont Európa program keretében az Európai Bizottság társfinanszírozza.

A Vega-C, az új európai könnyű hordozórakéta július 13-án sikeresen teljesítette első repülését, és most az Arianespace felügyelete alatt megkezdi üzemeltetési szakaszát. Ezzel a szerződéssel a Vega-C már több mint 40 műholdra vonatkozó megrendeléssel rendelkezik. (Forrás: SES / Grayling sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024