Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Angolai műhold Proton rakétával
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Orosz hordozórakéták - 2022.10.13 12:15.)

Az Angosat-2 távközlési hold a délnyugat-afrikai ország első, a 2017-es indítás után elveszett űreszközének pótlására készült.

Angola első távközlési holdja ukrán Zenyit rakétával és orosz Fregat végfokozattal állt pályára, a kazahsztáni Bajkonurból – írtuk 2017. december 27-én, a start másnapján. (Ez a fajta együttműködés ma már sajnos lehetetlennek tűnik, a háborús viszonyokra való tekintettel.) Röviddel a pályára kerülése után azonban az eredetileg geostacionárius pályára szánt műhold felmondta a szolgálatot.

Az Angosat-1 helyett megépített Angosat-2 most, október 12-én magyar idő szerint 17 órakor indult, ugyancsak Bajkonurból. A hordozórakéta ezúttal egy Blok DM-03 végfokozattal felszerelt Proton-M volt. Ez volt a rakétatípus 118., de idén még csak az első startja.


A proton rakéta, útban a startállás felé. (Kép: Roszkoszmosz)

Angola és a műholdat gyártó Oroszország 2018 áprilisában, az előző űreszköz kudarca után egyezett meg a pótlásról. Míg a korábbi fővállalkozó az Enyergija, az Angosat-2 építője a Resetnyev válalat volt. Az űreszköz az Ekszpressz-1000N platformra épült. Angola számára nem jelentett további költséget az újabb műhold megépítése, a megkötött 300 millió dolláros biztosítás jórészt fedezte a kárösszeget.

A közel 2 tonna indítási tömegű Angosat-2 a geostacionárius pályáról nem csak az ország területét, hanem az egész dél-afrikai térséget kiszolgálja majd adatátvitellel. Teljes sávszélessége 13 Gbyte. A „cserével” nem járt rosszul az afrikai ország, mivel az új műhold hétszer nagyobb kapacitású az elvesztett Angosat-1-hez képest. Angolában a digitális szakadék áthidalására, vagyis az elmaradt területek távközlési ellátásának fejlesztésére tervezik használni a műholdat. A C-, Ku- és Ka-sávú transzponderekből álló műszercsomag az európai Airbus Defence & Space csoportnál készült. A műhold tervezett élettartama 15 év, állomáshelye 23° keleti hosszúság fölött lesz. Ha minden jól megy, három hónapos beüzemelést követően állhat szolgálatba.


Az Angosat-2 műhold a szerelőcsarnokban. (Kép: Resetnyev)

A Proton-M nehézrakétának már nincs sok tervezett repülése hátra. Szerepét utána átveszi az Angara, mindkettő a Hrunyicsev vállalat fejlesztése. Az új Angara az észak-oroszországi Pleszeckből és a távol-keleti Vosztocsnijból is indulhat majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024