Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két Galaxy Falcon-9-cel
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2022.10.09 12:15.)

Az Intelsat geostacionárius pályára szánt műsorszóró műholdjai Floridából indultak.

A Galaxy-33 és -34 startja október 9-én magyar idő szerint 1:05-kor (helyben még 8-án) történt a Cape Canaveral Űrhaderőbázis 40-es indítóállásából. (Két nappal előbb a visszaszámlálás 30 másodpercnél leállt, héliumszivárgás miatt, és az előző napon is a halasztás mellett döntöttek.) A SpaceX Falcon-9 hordozórakétájának most használt első fokozata (B1060) nem kevesebb mint 13 alkalommal repült korábban, először egy GPS műholdat, majd a Türksat-5A-t, a Transporter-2 küldetést, végül egymás után 10 adag Starlink holdat állított pályára. (Ez egy rekordbeállítás, a B1058 jelű fokozat lett alig egy hónapja az első, amelyet 14-szer hasznosítottak.)


A Falcon-9 felemelkedése, a háttérben a majdnem tökéletes teliholddal. (Kép: Michael Cain / Spaceflight Now / Coldlife Photography)

Az elnyúlt geostacionárius átmeneti pályára került műholdak tulajdonosa az Intelsat. Az Egyesült Államok területére sugároznak, immár a szűkített C-sávban. Tervezett élettartamuk 15 év. A másik nagy távközlési műholdas szolgáltató, a SES néhány nappal korábban, ugyancsak Floridából, de egy Atlas-5 rakétával bocsátott fel két új űreszközt, amelyek már az újraosztott frekvenciákat használják.


Az Intelsat Galaxy-33 és -34 műholdjait a Northrop Grumman építette. (Fantáziakép: Intelsat)

A Galaxy-33 (induló tömege 3654 kg) az Intelsat Galaxy-15 műholdjának helyét veszi át a 133°-os nyugati hosszúsági kör és az Egyenlítő metszéspontja fölött található geostacionárius pozícióban. A Galaxy-15-re hűséges régi olvasóink 2010-ből és 2011-ből mint „zombiműholdra” emlékezhetnek (ld. korábbi cikkeinket a lap alján). Az űreszköz 2010 áprilisában irányíthatatlanná vált, elkezdett sodródni a geostacionárius pályaív mentén, megközelítve más távközlési holdakat. Közben adatsugárzása nem állt le, ami zavarta a többi szolgáltatót. Az év végére aztán lemerültek a Galaxy-15 akkumulátorai, és a fedélzeti rendszerek újraindulásával az Intelsat visszaszerezte az irányítást a rendetlenkedő műhold fölött. Azóta ismét használni tudták, de idén augusztus 31-én megmakacsolta magát, nem válaszol a földi parancsokra. Feltehetően egy geomágneses vihar károsította a fedélzeti elektronikus berendezéseket. Újból sodródásba kezdett, de legalább néma, így „csak” a fizikai összeütközések elkerülésére kell figyelni, ennek azonban minimális a kockázata.


A Galaxy-33 a start előkészítése során. (Kép: Intelsat)

Az Intelsat ideiglenesen átterelte a Galaxy-15-öt használó előfizetőit a Galaxy-23 műholdhoz (121° nyugati hosszúság). Ha a most felbocsátott új Galaxy-33 – várhatóan novemberben – szolgálatra kész állapotba kerül, átveszi majd ezeket a felhasználókat, jellemzően kábeltelevíziós és médiacégeket. A műholdon a C-sávúak mellett Ka- és Ku-sávú transzponderek is helyet kaptak.

A másik új műhold, az év végéig szintén üzembe álló, 3695 kg-os és csak C-sávú transzponderekkel felszerelt Galaxy-34 129° nyugati hosszúság fölé tart, ahol jelenleg még a 2003-ban felbocsátott Galaxy-12 szolgál.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024