Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két SES felszállt
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2022.10.05 10:15.)

A SES-20 és SES-21 geostacionárius távközlési műholdak egy Atlas-5 rakétával indultak Floridából.

A United Launch Alliance (ULA) hordozórakétáját hétfőn gurították ki Cape Canaveral 41-es starthelyére. Az indítás október 4-én (kedden) magyar idő szerint 23:36-kor történt.


Az 531-es konfigurációjú (három oldalsó segédrakétával felszerelt) Atlas-5 útban a szerelőcsarnokból az indítóhely felé, függőleges helyzetben, tetején a Centaur végfokozattal és a SES két műholdjával. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

A luxemburgi székhelyű SES, amely a világ legnagyobb flottája fölött rendelkezik geostacionárius távközlési holdakból, az új SES-20 és -21 műholdakat televíziós és rádiós műsorszórásra használja majd. A rakéta Centaur végfokozata az egyenlítői sík közelében húzódó kb. 35 ezer km magas körpályára juttatta a két műholdat, vagyis nagyon közel a végleges, geostacionárius pályamagasságukhoz. Emiatt a két űreszközt hamar szolgálatba tudják majd helyezni, nem kell kivárni, amíg elnyúlt átmeneti pályáról „felérnek” a helyükre. A végfokozat RL10 hajtóművének háromszori begyújtásával, a start után több mint 6 órával alakult ki a pálya ás önállósodott mindkét műhold. Ezt a módszert inkább katonai, mintsem kereskedelmi célú műholdaknál szokták alkalmazni.


A SES-20 (felül) és a SES-21 a startra való előkészítésük közben. (Kép: Boeing)

A két, szinte azonos felszereltségű műholdat a Boeing cég építette. A Centaurtól való elválásuk után kinyílottak a napelemeik és megkezdődött a fedélzeti rendszerek ellenőrzése. A pálya finomítására ionhajtóműveiket használják majd. A SES-20 103° nyugati hosszúság, míg a SES-21 131° nyugati hosszúság fölé kerül majd. Innen szűkített C-sávú (vagyis az új amerikai szabvány szerinti) műsorsugárzást végeznek majd az Egyesült Államok területére. A SES júniusban indította az első új C-sávú műsorszóró holdját, a SES-22-t. A nagy szolgáltatók közül az Intelsat a tervek szerint két nap múlva állít pályára egy hasonló célú műholdpárost (Galaxy-33 és -34), ugyancsak Floridából, de a SpaceX Falcon-9 rakétájával.

Ez volt az Atlas-5 96. repülése, és már csak 20 van hátra, mielőtt a rakétatípus végleg a múlté lesz. Az ULA mind ezt, mind a Delta-4-et idővel az új Vulcan rakétával váltja fel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024