Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

4iG és Spacecom
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Üzlet és munkahely , Nyereség az országnak - 2022.09.30 15:15.)

A budapesti székhelyű vezető informatikai rendszerintegrátor, a 4iG globális iparágba, az űrtávközlés területére lép.

Tavaly októberben adtunk hírt róla, hogy magyar tulajdonba kerülhet a geostacionárius távközlési műholdakat üzemeltető izraeli Space-Communication (Spacecom) vállalat. A 4iG Nyrt. akkori közleménye arról szólt, hogy cég (75%) és az Antenna Hungária Zrt. (25%) közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a Spacecommal a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére.

A friss hírek szerint a 4iG Nyrt. az izraeli Kommunikációs Minisztérium előzetes jóváhagyásának megfelelően új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó feltételekről. A Spacecom nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátása során a magyar infokommunikációs vállalatcsoport 20%-os részesedést szerezhet a társaságban. A budapesti és a tel-avivi értéktőzsdén bejelentett ügylettel a 4iG a tranzakció zárását követő három év során további 31%-kal növelheti részesedését a Spacecomban, amennyiben az izraeli Kommunikációs Minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak az további tulajdonszerzéshez.

A globálisan működő Spacecom jelentős kompetenciabővülést jelent a 4iG számára – fogalmaz a magyar cég mostani közleménye –, hiszen a vállalatcsoport az adatátvitel minden területén meghatározó szolgáltatóvá válhat. Az izraeli társasággal elérhető közelségbe kerülhet a 4iG Csoporthoz tartozó CarpathiaSat magyar kereskedelmi műhold projekt, amelyhez az akvizíció jelentős technológiai, üzleti és űripari tudástranszfert biztosít.

A Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS-3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályapozíciót használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint Föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is. A 4iG Nyrt. Spacecomban történő tulajdonszerzése jelentős technológiai és üzleti támogatást biztosít majd az AMOS-3-at váltó, magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is. (Forrás: 4iG közlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021