Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Eutelsat Konnect VHTS
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Nyereség a kontinensnek - 2022.09.08 08:15.)

Az innovatív geostacionárius távközlési műholt egy Ariane-5 rakétával indult Francia Guyanából.

Az Eutelsat Konnect VHTS (Very High Throughput Satellite, vagyis nagyon nagy adatátvitelre képes műhold) ezúttal egyedül foglalta el a rendelkezésre álló helyet az Ariane-5 orrburkolata alatt. A start Kourou-ból szeptember 7-én magyar idő szerint 23:45-kor történt, a kedvezőtlen időjárás miatt egy napos halasztás után. A legnagyobb teljesítményű európai hordozórakéta mostani repülésének jele VA258 volt.


Rákerül a rakéta orrkúpja az Eutelsat Konnect VHTS távközlési műholdra. A mintegy 6,4 tonna tömegű űreszközt legalább 15 éves hasznos élettartamra tervezték. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Vidéo du CSG, P. Baudon)

Az Eutelsat számára a műholdat a Thales Alenia Space építette. A projekt a francia és európai űrügynökségek (CNES és ESA) támogatásával zajlott. A geostacionárius pályára tartó űreszköz a Spacebus NEO platformra épült, kizárólag ionhajtóműves meghajtást használ. Összesen 500 Gbit/s adatátviteli sebességével európai ügyfeleket szolgál majd ki internetes kapcsolatok teremtésével, különösen a kiépített földi infrastruktúrától távol eső területeken.

A mostani indítás volt a 37., amelyet az Arianespace cég az Eutelsat számára hajtott végre. Ez a világ egyik vezető kereskedelmi műhold-üzemeltetője. A két fél együttműködésének kezdete 1983-ig nyúlik vissza.

Az Ariane-5 rakétatípus számára már csak három alkalom (egy idén, kettő jövőre) van hátra, mielőtt átadja helyét az új Ariane-6-nak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024