Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SES-22: egy új korszak kezdete
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2022.06.30 07:15.)

Televíziós és rádiós műsorszóró műhold indult a geostacionárius pálya felé egy Falcon-9 rakétával. Már a szűkített C-sávot használja majd.

A luxemburgi székhelyű üzemeltető, a SES számára a mostani indítás egy sűrű sorozat kezdete, ugyanis még ennek az évnek a végéig összesen 11 műholdjukat tervezik felbocsátani Floridából, hat különböző hordozórakétával – öt Falcon-9-cel és egy Atlas-5-tel. A mostani, SES-22 jelzésű, szolgáltatásaival az Egyesült Államokat lefedő műsorszóró hold június 29-én, magyar idő szerint 23:04-kor emelkedett a magasba Cape Canaveral 40-es startállásából.


A 3,5 tonnás SES-22 kereskedelmi távközlési műhold bekerül a Falcon-9 rakéta orrburkolata alá. (Kép: SpaceX)

A SES idei új műholdjai közül öt – beleértve a SES-22-t is – C-sávú televíziós műsortovábbításra készül. A fennmaradó hat pedig a cég O3b mPower szélessávú adatátjátszó műholdrendszerének kezdetét jelenti majd. Ez utóbbiak világszerte internetes adatátviteli szolgáltatást nyújtanak majd. Kettesével, a SpaceX három Falcon-9 rakétájával jutnak a világűrbe, közepes, 8000 km-es magasban húzódó pályákra.

A 2022-es aktivitás előtt, az elmúlt időszakban a SES tevékenysége viszonylag „csendes” volt, hiszen 2019 óta csak egyetlen új űreszközük állt pályára (a SES-17, tavaly októberben).

A 135° nyugati hosszúság fölötti geostacionárius pozícióba tartó SES-22 az első olyan műhold, amely a cég meglevő C-sávú flottájának lecserélésére szolgál. A C-sáv eddig televíziós műsorszórásra használt frekvenciatartományának egy 300 MHz széles „szelete” ugyanis az Egyesült Államokban a szövetségi távközlési hatóság (Federal Communications Commission, FCC) 2020-as döntése értelmében az 5G mobil távközlés szolgálatába áll. Az eddig rendelkezésre álló spektrum egy részének elvesztése miatt az amerikai piac két legnagyobb műholdas távközlési szolgáltatója, a SES és az Intelsat rendre 3,97, illetve 4,87 milliárd dolláros kompenzációt kap az 5G cégektől, amennyiben felgyorsítják az átállást 2023 decemberéig, két évvel az FCC által megszabott végső határidő előttig. A műholdas műsorszóró szolgáltatóknak a spektrum szűkülésével kapcsolatban felmerülő költségeit – beleértve új műholdak gyártását és felbocsátását – is megtérítik. Az egyezség részeként kezdeményezték, hogy az új műholdakat, amelyek csak a 4,0 és 4,2 GHz közötti frekvenciatartományban sugároznak, amerikai gyártóknál rendeljék meg (a SES-22 viszont európai űripari cég, a Thales Alenia Space fővállalkozásában készült, mindössze 22 hónap leforgása alatt). A C-sáv alacsonyabb frekvenciájú (3,7–4,0 GHz) tartományát kell felszabadítani az 5G hálózatok számára. A flottájuk frissítésére 2020-ban a SES összesen hat (köztük egy tartalék), az Intelsat pedig hét új C-sávú műsorszóró holdat rendelt meg.

A most felbocsátott SES-22 távközlési műhold tervezett élettartama legalább 15 év. Közel 120 millió amerikai háztartást szolgál majd ki digitális tévéadásokkal. A mostani elnyúlt átmeneti pályájának megemelése után, várhatóan augusztus elején állhat majd üzembe. A következő felbocsátás a SES-20 és SES-21 műholdaké lesz. A két, a Boeing építette, korszerű ionhajtóműves műhold együtt egy Atlas-5 rakétával indul, várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején. A Centaur végfokozat képes lesz közel a végleges geostacionárius pályamagasságba juttatni ezeket, megspórolva így a hatékony, de kis tolóerejű ionhajtóművekkel végzendő hosszadalmas pályaemelő manővereket. A SES további két, a remények szerint még szintén az idén év vége előtt felbocsátandó C-sávú műsorszóró műholdja, a SES-18 és -19 a Northrop Grumman gyártmánya, és együtt, egy Falcon-9 rakétával startolnak. Ezek hagyományos kémiai hajtóművekkel lesznek felszerelve, így a megszokott elnyúlt átmeneti pályáról viszonylag hamar „felkapaszkodnak” a 36 ezer km magas végső pályájukra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021