Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy napon belül még egy Starlink start
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2022.05.15 07:15.)

Ezúttal Floridából állt pályára 53 darab a SpaceX műholdjai közül. A Starlink bővítéséhez most először vetettek be gyári új első rakétafokozatot.

A Falcon-9 rakéták korábban mindig már repült és újból hasznosított első fokozattal indultak, amikor a SpaceX saját internetszolgáltató műholdseregének tagjait juttatták alacsony Föld körüli pályára. A mostani Starlink 4-15 jelű start a floridai Cape Canaveral támaszpont 40-es indítóállásából történt, május 14-én, magyar idő szerint 22:40-kor.


Starlink starthoz most először használtak új eső fokozatot. De idén is az eddigi 20 közül csak a második Falcon-9 rakéta volt ez, amely vadonatúj első fokozattal indult. (Kép: SpaceX)

Nem egészen egy nappal, pontosabban 22 órával és 33 perccel korábban az Egyesült Államok nyugati partvidékéről, a kaliforniai Vandenberg bázisról is végrehajtottak egy hasonló startot, ugyancsak 53 új Starlink műholddal.

A Starlink indítások feszített ütemben folytatódnak. A mostani volt a 46. olyan Falcon-9 start, amelynek során elsődleges hasznos teherként az internetszolgáltató műholdsereg tagjai repültek. A tervek szerint nem egészen négy nap múlva, május 18-án jöhet is a következő, ugyancsak Floridából, de a NASA Kennedy Űrközpontjának területén fekvő szomszédos 39A indítóhelyről. A legutóbbi adagot is beleszámítva Elon Musk cége már kereken 2600 darab, egyenként mintegy negyedtonnás Starlink holdat bocsátott fel. Ebbe a számba a prototípusok és kísérleti példányok is beleérendők. A jelenleg is pályán levő és üzemképes műholdak aktuális száma 2300 körüli, ami az első generációs Starlink rendszer 4408 műholdasra tervezett konstellációjának nagyjából a felét jelenti. Ezek a műholdak öt különböző régiót népesítenek majd be a Föld körüli térségben, amelyek némileg eltérő magasságú és hajlásszögű pályákkal jellemezhetők. De a SpaceX távolabbi terveiben még egy nagyságrenddel népesebb, 42 ezer tagú műholdsereg szerepel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021