Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink Kaliforniából
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2021.09.14 12:15.)

Hosszabb idő után új tagokkal bővül a SpaceX internetszolgáltató műholdrendszere. Ezúttal a Vandenberg Légibázistól startolt 51 Starlink hold.

Az indítás egy Falcon-9 rakétával szeptember 14-én, magyar idő szerint 5:55-kor történt. Ez volt a Starlink rendszer első dedikált indítása az egyesült Államok nyugati partvidékéről. Korábban a műholdsereg tagjait 60-as vagy ahhoz közeli adagokban Floridából állították pályára. A 2019 májusa óta eltelt két év alatt sikerült végezni a műholdsereg kiépítésének első szakaszával. Az új starthely azt is jelenti, hogy ezek Starlink a műholdak a korábbiakénál nagyobb, 70°-os hajlásszögű pályára kerülnek, vagyis a rendszer lefedettségét magasabb földrajzi szélességek fölé is kiterjesztik. Megkezdődött tehát a rendszer kialakításának második fázisa.


A mostani starttal 1791-re emelkedett az eddig felbocsátott Starlink holdak száma, bár mostanra már nem mindegyikük üzemel. (Kép: Jack Beyer / nasaspaceflight.com)

A mostani adaggal kapcsolatos újítás, hogy ezeket az űreszközöket (V1.5) már egy a műholdak közötti lézeres adatátvitelt lehetővé tevő berendezéssel szerelték fel. Ennek köszönhetően a rendszer kevésbé függ majd a földi követőállomások hálózatától, ami a sarkvidékekhez közeli területeken is biztosítja a zavartalan működést. A fejlesztés elhúzódása volt egyébként az oka, hogy nyárra megtorpant a Starlink indításoknak az év első felében megszokott lendülete. Legutóbb május 26-án bocsátottak fel 60 Starlink holdat Floridából.


A Falcon-9 rakéta B1049 jelű első fokozata most repült tizedik alkalommal, és dolga végeztével ezúttal is rendben visszatért a Csendes-óceánon úszó platformra. (Kép: SpaceX)

A tervek szerint Kaliforniából mostantól kezdve nagyjából havonta egy Starlink indítás lesz, Floridából pedig októberben újítják fel a startokat.

A SpaceX következő Falcon-9 rakétaindítása csütörtökön (16-án) esedékes Floridából. Az űrtörténelmi elsőségeket ígérő Inspiration4 küldetés során négy civil űrutazó jut majd Föld körüli pályára egy Crew Dragon űrhajóval.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021