Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

OneWeb: folytatás Bajkonurból
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2021.08.22 07:15.)

Ezúttal az orosz üzemeltetésű kazahsztáni indtóhelyről bocsátották fel egy Szojuz rakétával a műholdas internetszolgáltató rendszer újabb 34 tagját.

A start időpontja augusztus 22-én magyar idő szerint 0:13 volt. A OneWeb műholdrendszerének kiépítése során az előző indítások az orosz távol-keleti Vosztocsnijból történtek, alkalmanként 36 műholddal. Bajkonurból utoljára tavaly márciusban állítottak pályára OneWeb holdakat, közvetlenül azelőtt, hogy a vállalat csődvédelembe menekült. 2020 végére azonban kilábaltak a csődhelyzetből és decemberben Vosztocsnijból újították fel a startokat.


A Szojuz-2.1b rakéta, rajta a Fregat végfokozattal és a OneWeb legújabb 34 műholdjával augusztus 16-án, vasúton érkezett a hangárból a bajkonuri 31-es starthelyre. (Kép: Roszkoszmosz)

A mostani starttal az összesen pályára állított OneWeb holdak száma elérte a 288-at. A 2019-es kezdetek óta a mostani volt a kilencedik dedikált indítás, mind orosz Szojuz rakétákkal, a francia Arianespace szervezésében. A három starthely közül a Francia Guyanában fekvő Kourou eddig egy, Bajkonur három, Vosztocsnij öt OneWeb indításhoz szolgált helyszínül.


Egy-egy OneWeb műhold mérete egy kis hűtőszekrényéhez hasonló, tömege 147,5 kg. A OneWeb Satellites cég – a OneWeb és az Airbus közös vállalkozása – építi ezeket floridai üzemében. Ezen a képen a mostani, már „összecsomagolt” 34 műhold előtt pózol a start előkészületeiben részt vevő technikusok csapata. (Kép: Arianespace)

A OneWeb célja globális lefedettségű, szélessávú, rövid késleltetési idejű mobil internetes távközlési szolgáltatás nyújtása. Ebben legnagyobb versenytársuk az ugyancsak alacsony pályás műholdsereget kiépítő SpaceX a maga Starlink rendszerével, de további cégek is terveznek hasonló vállalkozásba fogni. A Starlinkhez képest fontos különbség, hogy a OneWeb műholdjai magasabb pályára kerülnek, kevesebb is elég belőlük a tejes lefedettséghez. Ez persze még így sem kevés, a londoni székhelyű cégnél a jövő év végéig el szeretnék érni a 648-as számot.

A legutóbbi, július eleji start után már elegendő műholddal rendelkeztek a 50° északi szélesség fölötti lefedettséghez. A friss adagot a Fregat végfokozat közel poláris, 87,4°-os hajlásszögű, 450 km magasban húzódó pályákra juttatta. Ezek a műholdak a xenonnal működő fedélzeti ionhajtóműveik segítségével alakítják ki a végleges, 1200 km magas körpályájukat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024