Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb adag OneWeb
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2021.07.02 12:15.)

Vosztocsnijból ismét 36 űreszköz került alacsony pályára a londoni székhelyű cég internetszolgáltató műholdserege kiépítésének folytatásaképp.

Az orosz Szojuz-2.1b rakéta, rajta a Fregat végfokozattal és a 36 OneWeb holddal július 1-jén, magyar idő szerint 14:48-kor indult a távol-keleti starthelyről, ahonnan az utóbbi időben a többi hasonló adag műholdat is felbocsátották. A mostaniakkal együtt a cég már 254 működő műholddal fog rendelkezni, így a beüzemelésük után megkezdhetik kereskedelmi szolgáltatásukat, legalábbis 50 °-os északi földrajzi szélesség fölött.


Hat nap leforgása alatt ez volt a harmadik Szojuz rakéta, amely sikeresen elindult. Előbb Pleszeckből egy katonai műhold, majd Bajkonurból egy Progressz teherűrhajó startjához használták a típust. (Kép: Roszkoszmosz)

A OneWeb számára ez volt a nyolcadik dedikált Szojuz start. A részben brit kormányzati tulajdonban álló vállalat a jövő év végéig szeretné elérni a 648 darabos műholdsereget, ami a globális, rövid késleltetési idejű, szélessávú internetes szolgáltatást nyújtó rendszerük első generációjának kiépítését jelentené. A OneWeb a területen jelenleg élen járó SpaceX Starlink rendszerének egyelőre az egyedüli versenytársa.

A OneWeb műholdjai egy kisebb hűtőszekrényéhez hasonló méretűek, a OneWeb Satellites vállalat (a OneWeb és az Airbus közös vállalkozása) gyártja őket Floridában, a NASA Kennedy Űrközpontjának tőszomszédságában.

A folytatásban még idén négy adag műhold kerül fel Szojuz rakétákkal a kazahsztáni Bajkonurból. Két start augusztusban, egy-egy szeptemberben és decemberben várható. Egy további indítás Francia Guyanából, Kourou-ból is történhet még az év vége előtt. A Oneweb indításainak szervezésére a francia Arianespace kapott megbízást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024