Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

OneWeb: újabb 36 műhold Vosztocsnijból
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2021.04.26 12:15.)

A londoni székhelyű OneWeb internetszolgáltatásra tervezett műholdserege tovább bővült.

Április 26-án, magyar idő szerint 0:14-kor az orosz távol-keleti indítóhelyről egy Szojuz-2.1b rakéta juttatta Föld körüli pályára a brit cég újabb 36 darab, szélessávú internetszolgáltatásra készülő műholdját. A OneWeb flottája ezzel 182 tagúra bővült. Tekintve, hogy a műholdsereg kiépítéséhez 648 elemű konstellációt terveznek, a mai start azt jelenti, hogy a negyedén már túl vannak.

Az indítás Oroszország legújabb űrközpontjából, több kameraállásból felvéve. (Forrás: Roszkoszmosz)

A OneWeb indításokat szervező Arianespace megerősítette, hogy mind a 36 új műhold rendben elvált az előzetes pályájuk kialakításáért felelős Fregat végfokozattól. A OneWeb holdakat három különböző starthelyről, Vosztocsnij mellett a kazahsztáni Bajkonurból és a francia-guyanai Kourouból juttatják a világűrbe. Az űreszközök a következő hónapok során, ionhajtóműveik segítségével fokozatosan jutnak majd 1200 km-es felszín feletti magasságba, ahonnan a szolgáltatásukat nyújtják. A kisebb hűtőszekrényhez hasonlítható méretű műholdakat Floridában, a Kennedy Űrközpont szomszédságában gyártja a OneWeb és az Airbus közös vállalata.

A OneWeb úgy számol, hogy még két ilyen adag műhold elindítása és beüzemelése után – várhatóan az idei év vége felé – készen állnak majd az előzetes szolgáltatás beindítására, a Föld északi és déli 50°-os szélességi körei által közrefogott területen. Ez a két következő start is Vosztocsnijból várható, az előzetes dátumaik május 27. és július 1. Bajkonurból is négy OneWeb indítást terveznek még 2021-ben, Kourouból pedig egyet.


Egy OneWeb műhold a Föld körül. (Fantáziakép: OneWeb)

Tavaly a OneWeb csődközelbe került, ezért indításai is szüneteltek. Végül fele-fele arányban a brit kormány és az indiai Bharti Global mobiltelefonos szolgáltató lett a tulajdonosa, és a műholdak felbocsátása folytatódhatott. A OneWeb tempóját csak konkurense, a Starlink műholdrendszert építő amerikai SpaceX szárnyalja túl. Más cégek, mint az Amazon és a Telesat is terveznek alacsony pályás internetszolgáltató műholdseregeket, de még együk sem kezdte meg a tényleges kiépítést. A kereskedelmi alapon működő szolgáltatáshoz a SpaceX áll a legközelebb, őket követi a OneWeb.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024