Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SXM-7
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2020.12.14 06:15.)

Egy rádiós műsorok sugárzására készült amerikai távközlési műholdat indított a SpaceX Falcon-9 rakétája.

A SiriusXM vállalat SXM-7 jelzésű műholdja állt elnyúlt geostacionárius átmeneti pályára a floridai Cape Canaveral 40-es starthelyéről. Az időpont december 13-án magyar idő szerint 18:30 volt. A SpaceX legutóbb egy hete, december 6-án, ugyancsak egy Falcon-9-cel indította az új változatban most bemutatkozott Cargo Dragon teherűrhajót, amely másnap rendben el is jutott a Nemzetközi Űrállomásra, ahová automatikus üzemmódban csatlakozott. December 9-én pedig a mexikói határ közelében, a texasi Boca Chicában majdnem teljesen sikeres légköri próbarepülést hajtottak végre a Starship űrhajó SN8-as prototípusával. Egyedül a sima leszállás nem jött össze. Egyszóval mozgalmas hetet tudhatnak maguk mögött.


A közel 7 tonnás SXM-7 műhold a gyártó Maxar Technologies szerelőcsarnokában. (Kép: Maxar)

A most felbocsátott távközlési műhold a saját hajtóműveinek segítségével hamarosan geostacionárius pályára kerül. Onnan szolgálja ki a SiriusXM rádiós műsorsugárzást igénylő ügyfeleit, Amerika-szerte több tízmillió embert. Az űreszköz a Maxar 1300-as sorozatú műholdplatformjára épült. A nagy sugárzási teljesítmény, a fedélzeten elhelyezett nagyméretű S-sávú antenna segítségével a mozgó járművekben utazó rádióhallgatók igényeit is ki tudják elégíteni. Az SXM-7 és nemsokára a párja, az SXM-8 az elöregedő Sirius XM-3 és -4 műholdakat váltja fel, amelyek 2005-ben és 2006-ban álltak pályára. Az új űreszközök 15 éves élettartamra készültek.


(Fantáziakép: Maxar)

A Falcon-9 rakéta ez alkalommal használt első fokozata korábban már nem kevesebb mint hatszor repült, most is épségben landolt az Atlanti-óceánon rá váró úszó platformon. A SpaceX idén már 25-ször indított Falcon-9 rakétát, és még nem biztos, hogy ez volt az utolsó: december 17-ére és 31-ére is szerepel a naptárban egy-egy start Floridából.


(Kép: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021