Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

CarpathiaSat
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2020.08.17 13:45.)

A ma alapított vállalat célja, hogy 2024-ben geostacionárius pályára állítsa és üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas távközlési műholdját.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján a 4iG Nyrt. közleménye az új leányvállalat, a CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. alapításáról kiemeli, hogy CarpathiaSat rendelkezik majd a Magyarország számára kijelölt geostacionárius pályaszakasz üzemeltetési jogával 2024-től húsz éven keresztül. Az 5 millió Ft jegyzett tőkével és 365 millió Ft tőketartalékkal megalapított cégben a 4iG 51%-os többségi tulajdoni hányaddal és irányító befolyással rendelkezik. Mellettük tulajdonos még az Antenna Hungária Zrt. (44%) és a New Space Industries Zrt. (5%). A műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas első magyar műhold pályára bocsátása, valamint hosszú távú üzemeltetése jól illeszkedik a 4iG növekedési stratégiájába.

A Forbes Magyarország cikke szerint a geostacionárius pályán a 4 fokos nyugati hosszúság fölötti (4°W) pályapozíciót még 2004-ben a magyar kormány bérbe adta egy külföldi magáncégnek. A szerződés 2024-ben jár le, ezt követően pedig Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen.

A 4iG közleménye szerint céljuk, hogy az alapító társaságok mellett stratégiai együttműködéseket alakítsanak ki az iparágban jelentős tapasztalatokkal rendelkező hazai és nemzetközi vállalatokkal, emellett kiemelten számítanak a programban a hazai egyetemek és kutatók közreműködésére is. További technikai részletekről – például hogy a tervezett magyar geostacionárius távközlési műholdat kik gyártják és állítják majd pályára – egyelőre nem közöltek információt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021