Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai startbaleset indonéz műholddal
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Kínai rakéták - 2020.04.10 06:15.)

A Hosszú Menetelés-3B rakétának nem sikerült pályára állítania a Palapa-N1 távközlési műholdat.

A startot a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban fekvő Hszicsangból (Xichang) végezték április 9-én, magyar idő szerint 13:46-kor. Kelet-Ázsiában már lenyugodott a nap, a robbanás következtében szétrepülő és a levegőbe visszatérve felizzó törmelék Guam szigete fölött jól látható volt a holdfényes égen. A rakétával a felemelkedést követő néhány perc múlva történt a baleset, amikor a harmadik fokozatnak kellett volna gyorsítania a hasznos terhet.

A Hosszú Menetelés-3B kudarca egy hónapon belül már a második startbaleset volt Kínában. Március 16-én a Vencsangból (Wenchang) indított Hosszú Menetelés-7A rakéta bemutatkozó repülése végződött balul. Ez az új típus lenne egyébként az, amely idővel felválthatná a Hosszú Menetelés-3B-t a geostacionárius pályákra szánt műholdak indításakor. A jól bevált Hosszú Menetelés-3B állítja általában pályára a kínai Beidou navigációs műholdakat is.


A geostacionárius pályára szánt Palapa-N1 (Nusantara Dua) távközlési műhold, még az indítás (és a megsemmisülés) előtt. (Kép: PSN)

Az elveszett műhold, az 5,5 tonnás Palapa-N1 az indonéziai Palapa Satelit Nusantara Sejahtera vállalat megrendelésére készült. A tervek szerint C- és Ku-sávú transzponderei segítségével műsorszóró és szélessávú adatátjátszó szolgáltatást nyújtott volna felhasználóinak Indonéziában és a környező országokban. A Palapa-N1 Kínában épült, a China Academy of Space Technology DFH-4 jelű műholdplatformjára. Kijelölt állomáshelye 113° keleti hosszúság fölött volt, ahol a 2009-ben felbocsátott Palapa-D feladatát kellett volna átvennie. Az elődje sem járt szerencsével, de az legalább pályára került: ugyancsak egy Hosszú Menetelés-3B rakéta vitte fel, de a tervezettnél alapcsonyabb pályát értek csak el vele. Így mire felkapaszkodott 36 ezer km magasba, a manőverezésre való hajtóanyagának számottevő részét elhasznélta, ami csökkentette a hasznos élettartamát.

Kínában a koronavírus-járvány ellenére folytatódnak az űrindítások. Találgatások szerint a kudarcoknak köze lehet a nehéz körülményekhez és a nagy nyomás alatt végzett munkához. Ezt nehéz lenne igazolni, viszont tény, hogy a mostani két kudarc előtt a Hosszú Menetelés rakétatípusoknak utoljára 2017 közepén végződött szerencsétlenül egy indítása. Egyelőre nem hoztak nyilvánosságra semmit a Hosszú Menetelés-7A hibájának okáról. Mindenesetre Vencsangban folytatódnak a Hosszú Menetelés-5B nehéz hordozórakéta következő, még erre a hónapra beütemezett startjának az előkészületei. Egyelőre nem tudni, lesz-e késés a programban, de az tény, hogy a 3B most kudarcot vallott harmadik fokozatához a másik rakétának nem sok köze van.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024