Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Csődben a OneWeb
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Üzlet és munkahely - 2020.03.31 12:15.)

Három start után csődvédelembe menekült az egyik internetes műholdsereg-építő vállalat.

A londoni székhelyű OneWeb közel 20 start alkalmával mintegy 650 műholdat szeretett volna alacsony Föld körüli pályákra juttatni, hogy kiépítse globális lefedettségű internetszolgáltatását. Már az utolsó, március 21-én végrehajtott bajkonuri indítás idején – amikor 34 űreszközük startolt egy Szojuz-2.1b rakétával – sejteni lehetett, hogy közel a csőd.


A OneWeb tervezett alacsony pályás műholdhálózata. (Fantáziakép: Airbus)

A minap kiderült, hogy az Egyesült Államokban is jelentős termelési kapacitással és munkaerővel dolgozó cég valóban csődvédelmet kért egy New York-i bíróságon, miután sikertelenül végződtek a legnagyobb befektetőjével folytatott tárgyalások. Ezzel egyidejűleg elbocsátások történtek a vállalkozásnál. A OneWeb most igyekszik értékesíteni a kiépülőben levő hálózatát. A pénzügyi problémák közvetlen kiváltó okát abban látják, hogy a COVID-19 koronavírus-járvánnyal kapcsolatos piaci bizonytalanságok miatt a befektetők kihátráltak a projekt mögül. Jól értesült források szerint a cég további mintegy 2 milliárd dollárt próbált szerezni a japán SoftBanktól, ami a megváltozó gazdasági helyzetre való tekintettel kudarcot vallott. A SoftBank 2016 óta már 2 milliárdot pumpált a OneWeb üzletébe, ezzel a legnagyobb befektetőjük volt.

Összességében a szélessávú globális műholdas internetszolgáltatást tervező cég 3,4 milliárd dollárt gyűjtött össze. A többi befektető között ott volt Richard Branson Virgin csoportja, a Qualcomm, az Airbus, a Coca Cola, az Intelsat, a Hughes Communications és mexikói Grupo Salinas csoport. Mindez azonban távolról sem volt elég a közel 650-es műholdsereg legyártásához, pályára állításához és beüzemeléséhez.

A OneWeb a megmaradó munkaerejét a már működő 74 műholdjának üzemeltetésére összpontosítja. Ezek száma azonban nem elegendő a szolgáltatás beindításához, még kezdetleges formában sem. A csődvédelem célja, hogy folytathassák ezt a tevékenységet, már csak azért is, hogy megmaradjon a joguk a rádióspektrum számukra kijelölt részének a használatára. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy bárkinek értékesíthessék az üzletet, ha akad rá jelentkező.

A OneWeb partnere a startok szervezésében a francia Arianespace volt, amely több helyről (Kourou, Bajkonur, és a tervek szerint Vosztocsnij) orosz Szojuz rakétákkal oldotta (volna) meg a feladatot, sőt az új Ariane-6 rakétát is bevetették volna. Év eleji előretekintő cikkünkben még arról írunk, hogy 2020-ban akár 12 alkalommal is lehet OneWeb start. Végül csak kettőig jutottak Bajkonurból; az első 6-os adag műhold még 2019 februárjában állt pályára Francia Guyanából.

A OneWeb 2012-ben alakult. Az ötletgazda, Greg Wyler úgy képzelte, hogy a kiépülő szolgáltatásnak nagy szerepe lehet a földi szélessávú távközlési szolgáltatásokhoz hozzá nem férő emberek internetes elérésének biztosításában. Az ötletet azonban mások is igyekeznek megvalósítani, elég csak olyan – pénzügyileg jól eleresztett – versenytársakra gondolni, mint Elon Musk és Jeff Bezos. Musk SpaceX vállalata például töretlenül halad előre saját Starlink műholdrendszerének kiépítésében. Az Amazon egyelőre még csak tervezi a Kuiper nevű, hasonló célú műholdhálózatát.

A csődvédelmet kérő dokumentumokból kiderül, hogy a OneWeb 238 millió dollárral tartozik az Arianespace-nek – ez a legnagyobb tartozási összeg. Az Arianespace számára a OneWeb a legjelentősebb megrendelő volt erre az évre, a 2020 elején idénre tervezett 22 startnak a felét számukra végezték volna. A most fejlesztés alatt levő Ariane-6 rakéta 2020 vége felé tervezett bemutatkozásakor is 30 OneWeb távközlési műhold állt volna pályára.


(Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

A OneWeb és az Airbus fele-fele arányban tulajdonosa annak a vegyesvállalatnak, amely a 147 kg-os műholdakat sorozatban gyártja Floridában, a Kennedy Űrközpont közvetlen szomszédságában. Akár naponta két új űreszköz is „legördülhet a futószalagról”. A floridai üzemben egyelőre a koronavírus-járvány miatt folyik kisebb intenzitással a munka. A OneWeb Satellites vegyesvállalat ugyanakkor nem tervez csődvédelmet kérni. A februári állapot szerint kb. 250 munkatársuk vett rész a termelésben és tesztelésben Floridában, további 115 mérnök a franciaországi Toulouse-ban dolgozott a projekten.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024