Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hajók a radar alatt
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Biztonságos közlekedés - 2020.02.15 07:15.)

Egy kereskedelmi műholdradaros szolgáltató olyan termékkel állt elő, amelynek révén a mozgásukat titkolni akaró hajók sem bújhatnak el egykönnyen.

A cég a nemrég a méter alatti felbontású műholdradaros képeivel a hírekbe került ICEYE. Január 20-án olyan szolgáltatás beindítását jelentették be, amelynek segítségével az előírások szerint egyébként alkalmazandó AIS (Automatic Identification System) rádiós jeladóikat kikapcsoló tengeri hajók mozgása is nyomon követhetővé válik.

A finnországi székhelyű ICEYE jelenleg három, az apertúraszintézis elvén működő radarberendezéssel felszerelt műholdat üzemeltet Föld körüli pályákon. Ezeknek a mérési adatait kombinálják más információkkal. A kikapcsolt jeladóval közlekedő, így aktuális pozícióját és sebességét titkoló – vagy jobb esetben csak elromlott AIS berendezéssel közlekedő – hajók iránt elsősorban – de nem kizárólag – kormányzati szervezetek érdeklődnek. Ilyen hajókat használnak ugyanis például drog, áruk vagy emberek csempészérére, illegális halászatra.


Hajók Szingapúr kikötője környékén, műholdas radarképen. (Kép: ICEYE)

A „sötétben” mozgó hajók detektálása a radaros műholdak bevett alkalmazása. A technikát ugyanis nem zavarja sem az éjszaka, sem a felhőzet vagy bármilyen más időjárási körülmény. A tengereken úszó hajók teste feltűnő radarvisszhangot produkál. Az ICEYE három műholdja viszonylag sűrű visszatérési időre ad lehetőséget egy adott terület fölött. A cég hatékony gépi tanulási módszereket is kifejlesztett a hajók minél gyorsabb felismerésére.

Az idei év során az ICEYE több mint kétszeresére tervezi bővíteni működő műholdjainak konstellációját. Ezzel még jobban le tudják majd rövidíteni a két radarkép elkészülte közötti időt, amivel új megrendelők érdeklődését is felkelthetik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023