Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikertelen startkísérlet Iránból
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Űrpolitika - 2020.02.10 14:15.)

Vasárnap szerencsétlen véget ért egy műhold pályára állítása Iránból, a Simorgh hordozórakéta zsinórban harmadszor vallott kudarcot.

A rakéta, rajta a Zafar-1 nevű műholddal február 9-én, magyar idő szerint 16:45 körül emelkedett a magasba a Khomeini ajatollahról elnevezett űrközpontból. Az űreszköz azonban a jelentések szerint nem érte el az alacsony Föld körüli pályára álláshoz szükséges sebességet. Kezdetben a folyamat rendben zajlott, a probléma a rakéta második vagy harmadik fokozatának működése közben léphetett fel. Iránban így tovább kell várni a következő sikeres űrindításra, amilyen legutóbb szinte pontosan 5 évvel ezelőtt, 2015 februárjában történt.


(Kép: MIZAN News Agency)

A most elveszett Zafar-1 egy kettős, földmegfigyelési és távközlési céllal épített iráni műholdpáros egyik tagja volt. A startkísérlet 11 évvel követte az első sikeres iráni űrindítást. Akkor, 2009. február 2-án Safir hordozórakétával az Omid műhold állt pályára, és azzal Irán belépett az űrnemzetek szűk körű klubjába. Az ország illetékesei szerint a folytatódó rakétafejlesztés békés célokat szolgál, hogy Irán űreszközei pályára állhassanak, miközben a nemzetközi szankciók miatt a más országokkal való űregyüttműködés nem lehetséges. A nyugati államok megfigyelői szerint azonban az űrkutatási cél csak ürügy, közben katonai fejlesztések zajlanak Iránban.


A mostani startkísérlet során elveszett műhold. Egy tartalék példány is készült belőle, így várható, hogy hamarosan a Zafar-2 felbocsátását is megkísérlik. (Kép: nasaspaceflight.com)

A mostani kudarc ellenére láthatóan változóban van az iráni űrprogram. A start tényét és tervezett idejét előre bejelentették, ahogy a késéseket is. Az állami hírközlő szervek pedig a start után egy órán belül elismerték a sikertelenséget. A növekvő nyitottság már a Simorgh rakétával végzett tavaly januári kísérlet idején is tapasztalható volt. Korábban még kudarc esetén is vagy azt kommunikálták, hogy az indítás valójában sikerült, vagy egyszerűen azt állították, hogy az indítást elhalsztották.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024