Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink: nincs megállás
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2020.01.29 15:20.)

Idén már a második 60-as adag műhold indult a SpaceX globális szélessávú internetes szolgáltatásra készülő rendszerébe.

A Falcon-9 rakéta indítását több napon át késleltette a floridai starthely környékén tapasztalható kedvezőtlen időjárás. Kezdetben az Atlanti-óceán háborgó vize akadályozta, hogy megkíséreljék a kiürült első fokozat és az orrkúp elemeinek a biztonságos visszahozatalát és begyűjtését. Később a magasban fújó erős szelek miatt halasztották el az indítási kísérleteket. A startra végül január 29-én, magyar idő szerint 15:06-kor került sor.


Az első rakétafokozat kilenc Merlin-1D hajtóművének rövid statikus tesztjét már január 20-án elvégezték a 40-es indítóállásnál, egy nappal azután, hogy Cape Canaveral szomszédos starthelyéről elindult egy másik Falcon-9 a Crew Dragon űrhajó mentőrendszerének kipróbálására. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

A rakéta orrkúpja alatt ezúttal is 60 Starlink távközlési hold foglalt helyet, ahogyan az előző három ilyen indítás alkalmával. Tömegük egyenként 260 kg, együttesen pedig a Falcon-9-cel pályára állított eddigi legnagyobb tömeget teszik ki.


A „lapra szerelt” Starlink műholdak, mielőtt rájuk csukódna a rakéta orrburkolata. A Falcon-9 második fokozatától 1 órával a startot követően válnak el. (Kép: SpaceX)

A SpaceX legutóbb január 7-én állított alacsony Föld körüli pályára egy ilyen adagot. A flotta, amelyet idén rohamtempóban igyekeznek majd feltölteni új űreszközökkel, összesen sok ezer műholdat számlál és szélessávú internetes hozzáférést kínál majd. A részletekről és a Starlink program körüli vitákról a lap aljáról elérhető korábbi cikkeinkből tájékozódhatnak.
A Falcon-9 startja, a második fokozat hajtóműve működés közben, valamint az úszó platformra visszaérkezett első rakétafokozat. (Képek: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024