Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

TIBA-1 és Inmarsat-GX5
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2019.11.27 10:15.)

Két geostacionárius pályára szánt távközlési műhold utazott az űrbe az idei negyedik Ariane-5 rakéta orrkúpja alatt.

Az Arianespace vállalatnak pedig ez volt a nyolcadik 2019-es indítása a Francia Guyanában, az Egyenlítőhöz közel fekvő Kourou űrközpontból. A start néhány napos technikai halasztás után november 26-án, magyar idő szerint 22:23-kor történt, a műholdak pedig elnyúlt átmeneti pályára kerültek. Innen saját hajtóműveik segítségével érik majd el a 36 ezer km magasban húzódó geostacionárius pályát.


A szerelőcsarnokban (Final Assembly Building) az Ariane-5 hordozórakéta orrkúpját, benne a TIBA-1 műholddal ráhelyezik a rakéta tetejére már korábban felszerelt Inmarsat-GX5 műholdra, az Ariane-5 VA250 jelű repülésének végső előkészületei során. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Optique vidéo du CSG / J. M. Guillon)

Ez volt az Ariane rakéták 250. repülése (az Ariane-5 típus számára a 106.), az első majdnem pontosan 40 évvel ezelőtt, 1979. december 24-én történt. Most a teljes pályára állítandó tömeg 10 495 kg volt, amibe a két űreszköz mellett az adapter is beleértendő. Először a felül elhelyezkedő egyiptomi TIBA-1 (5600 kg) távközlési műhold önállósodott. Építője két nagy európai űripari vállalatcsoport, a Thales Alenia Space és az Airbus Defence and Space konzorciuma. A 35,5° keleti földrajzi hosszúság fölötti pozíciójából – részben titkosított – szélessávú adatátviteli feladatot lát majd el az egyiptomi kormányzat felügyelete alatt. Várható élettartama legalább 15 év.

A másik hasznos teher az Inmarsat-GX5 (más jelöléssel Inmarsat-5-F5, tömege 4007 kg), gyártója a Thales Alenia Space. A cég Global Xpress szélessávú adatátviteli szolgáltatását nyújtó műholdjainak hálózatát bővíti majd, állomáshelye 11° keleti hosszúságnál lesz. Fedélzetén 72 fix és 4 változtatható irányú nyalábbal rendelkező Ka-sávú transzpondert helyeztek el. Ez az ötödik és egyben az eddigi legkorszerűbb Global Xpress műhold. Adatátviteli kapacitása meghaladja az eddigi négy társáét együttvéve, kiszolgálva a dinamikusan növekedő piaci igényeket a tengeri és légi forgalmi szektorban. Ha valaki Európa vagy a Közel-Kelet fölött az utasszállító repülőgépen internetezik, az hamarosan valószínűleg ezt a műholdat használja adatátjátszó állomásként. Működési élettartamát legalább 16 évre tervezik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024