Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rázás után is épségben
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Nyereség a kontinensnek - 2019.09.29 07:15.)

Sikeresen lezárultak az új Spacebus Neo platformra épülő első távközlési műhold, a Konnect vibrációs tesztjei.

A nagy adatátviteli sebességű távközlési hold az Eutelsat megrendelésére készül. A teszteket a gyártó Thales Alenia Space franciaországi (Cannes melletti) telephelyén végezték. Az eredmények több mint kielégítőek: az első Spacebus Neo műhold kibírt minden olyan mechanikai megterhelést, ami a felbocsátás során érheti. A műhold startra való előkészítése folytatódik, miközben a teszteredményeket elemzik.


A Konnect az akusztikus tesztszobában. A Neosat program ketetében fejlesztett Spacebus Neo műholdbusz első használója lesz az Eutelsat távközlési műholdja, várhatóan még az idei év vége előtt, egy Ariane-5 rakétával állhat geostacionárius pályára. Tisztán ionhajtóműves meghajtást alkalmaz majd, afrikai és európai felhasználók számára összesen 75 Gbit/s adatátviteli kapacitást nyújtva. (Kép: Thales Alenia Space)

Az Európai Űrügynökség (ESA) részvételével folyó Neosat program egyik ága a Spacebus Neo műholdplatform fejlesztése. Az ESA másik ipari partnere az Airbus, ők az Eurostar Neo megalkotásán dolgoznak. A közös cél, hogy az európai műholdgyártók modern, megbízható, kis tömegű, versenyképes platformokkal lépjenek a világpiacra, minél több távközlésiműhold-üzemeltető megrendelését besöpörve. Az ESA támogatásával az innovatív műszaki fejlesztésekkel járó kockázatokat igyekeznek mérsékelni, míg az üzleti kockázatokat az űripari partnerek vállalják. A Neosat program a fejlesztéstől a sorozatgyártás kidolgozásáig, a Föld körüli pályán való kipróbálásig követi az új műholdplatformok útját.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024