Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Négy új O3b távközlési műhold
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2019.04.05 07:15.)

A SES szélessávú internetkapcsolatot biztosító műholdflottájának bővítésére egy Szojuz hordozórakétát használtak Kourou-ból.

Az orosz gyártmányú rakéta startja alig öt és fél órával követte egy másik Szojuz indítását Bajkonurból. A kazahsztáni starthelyről egy Progressz teherűrhajó, a francia guyanai bázisról pedig négy, közepes magasságú pályára szánt távközlési műhold indult. A négy O3b hold április 4-én, magyar idő szerint 19:03-kor emelkedett a magasba egy Szojuz ST-B rakétával. A végső pályák kialakítását egy Fregat végfokozatra bízták. Ennek hajtóműve három különböző időpontban lépett működésbe.


A luxemburgi székhelyű SES műhold-üzemeltető megrendelésére az egyenként 700 kg-os űreszközöket a Thales Alenia Space építette. A képen a műholdak startra való előkészítése, a speciális adapterre való felszerelésük látható. Tervezett működési élettartamuk 10 év. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Vidéo du CSG / P. Baudon)

Az O3b új műholdjai az egyenlítői sík közelében, 7830 km magasban húzódó körpályára kerülnek. A konstellációba eddig már 16 műholdat indítottak, négyes adagokban, 2013-ban, 2014-ben kétszer, és 2018-ban (ld. régebbi cikkeinket a lap alján). Céljuk a szélessávú internetelérés biztosítása olyan távoli területeken is, ahol a földi telepítésű hálózatokkal ezt nem lehet vagy nem gazdaságos elérni, például kis óceáni szigetországokban vagy akár tengerjáró hajókon, fúrótornyokon.

A rendszer műholdjai egyedi módon közepes magasságú pályákon, a Földhöz több mint négyszer olyan közel keringenek, mint a hagyományos geostacionárius távközlési holdak. Ennek előnye többek közt az is, hogy a rádiójelek futási idejéből adódó késés lényegesen kisebb. Viszont a globális lefedettséghez több műhold pályán tartására van szükség. Más, a műholdas internetszolgáltatás fejlesztésében érdekelt cégek, mint például a OneWeb vagy a SpaceX, még alacsonyabb pályákat és még nagyobb műhold-konstellációkat terveznek használni. Az O3b köztes megoldása a SES szerint ötvözi az alacsony és a geostacionárius pályák egyes előnyeit.

A mostani start volt az utolsó, amikor az O3b jelenleg üzemelő első műhold-generációjának tagjait állították pályára. A SES 2017-ben hét nagyobb, második generációs műholdat rendelt, ezúttal az amerikai Boeing cégtől. Ezek szolgálják majd ki a nagyobb adatátviteli kapacitást nyújtó O3b mPower hálózatot, ugyancsak közepes magasságú Föld körüli pályáról.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024