Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

OneWeb: az első hat a több százból
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2019.02.28 06:45.)

Francia Guyanából indult az a Szojuz rakéta, amely egy új szélessávú, alacsony pályás távközlési műholdrendszer első hat tagját állította pályára.

A OneWeb cég (Arlington, Virginia, USA) még 2012-ben, WorldVu néven alakult. Tervük szerint 648 (sőt egyes elképzelések szerint később akár még két és félszer ennyi!) műholdat állítanak 1200 km magas, poláris Föld körüli pályákra. A 140 kg tömegű, kis késésű (low-latency) távközlési holdak transzponderei a Ku-sávban (12–18 GHz) működnek. Az első 648 hold kapacitását már eladták.


Egy OneWeb műhold a Föld körüli pályán. (Fantáziakép: OneWeb)

A műholdak gyártása egy erre a célra létrehozott floridai üzemben folyik. Terveik szerint 2019 végére legyártják a teljes szolgáltatás nyújtását biztosító 648 műholdat, majd a következő évben még megépítenek további 250 darab tartalékot. A műholdak pályára állítására egyelőre az Arianespace-től 21 indítást (Szojuzokkal), a Virgin Galactic-tól pedig 39 indítást rendeltek meg.


Az egyik OneWeb műhold szerelése. (Kép: OneWeb)

A felhasználói terminálok 36 × 16 cm-es antennákat használnának. A kis méretű terminálok nem csak a Ku-sávú adó-vevő berendezést tartalmazzák, de Wi-Fi/LTE/3G/2G adatátviteli rendszerekkel is ellátják azokat, így közvetlenül kapcsolódhatnak földi mobil hálózatokhoz, mobiltelefonokhoz, laptopokhoz. Tápellátásukról napelemekkel töltött akkumulátorok gondoskodnak.


OneWeb földi terminál és napelemei. (Kép: OneWeb)

A OneWeb első startjához használt hordozórakéta az „Arianespace-esített” Szojuz (Szojuz-2.1b / Szojuz ST-B) volt, egy Fregat végfokozattal felszerelve. Az indítás Kourou-ból február 27-én, magyar idő szerint 22:37-kor történt. A rakéta előzetes vizsgálata során egyébként – még január 30-án – egy kisebb repedést találtak a héliumszállító csőrendszerben. Ez a csőrendszer juttatja el az üzemanyagot a Fregat végfokozatba. A hibás elemet természetesen cserélni kellett, s emiatt a start jelentős halasztást szenvedett.


Az indítás előkészületei Francia Guyanában... (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Optique vidéo du CSG / P. Baudon)


...és a start. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Optique vidéo du CSG / S. Martin)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023