Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy rakéta, két műhold, három név
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2019.02.06 07:15.)

Egy Ariane-5-ös rakéta egyszerre két távközlési műholdat juttatott 36 ezer km magas pályára.

Február 5-én, magyar idő szerint 22:01-kor, a Francia Guyanában található Kourou Űrközpont ELA-3 indítóhelyéről startolt az az Ariane-5 ECA (VA247) hordozórakéta, amely két nehéz távközlési műholdat állított geostacionárius átmeneti pályára. Ez volt az európai nehézrakéta idei első indítása.


(Kép: Arianespace)

Az egyik műholdat az amerikai Lockheed Martin építette, és kettős elnevezése (Hellas-Sat-4 / SaudiGeoSat-1) arra utal, hogy a műhold vegyes tulajdonban van. Az űreszköz a ciprusi bejegyzésű Hellas-Sat (az Arabsat leányvállalata) és a szaúdi, Abdulaziz király nevét viselő Tudomány és Technológia Városa közös projektje. Szolgáltatási területe a Közel-Kelet, Észak-Afrika, valamint Európa jelentős része lesz.


A Hellas-Sat-4 / SaudiGeoSat-1 a szerelőcsarnokban. (Kép: Lockheed Martin)

Ez a műhold egy 6500 kg starttömegű (üresen 3950 kg), LM-2100 buszon épített, két napelemmel ellátott, 15 éves élettartammal tervezett, hibrid (elektromos és kémiai) hajtóműves szerkezet, mely Ku- és Ka-sávú transzponderekkel rendelkezik. Tervezett pozíciója az Egyenlítő és a 39° keleti hosszúság metszéspontja fölött lesz.

A GSAT-31 az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közel két évtizede létező Geostationary Satellite sorozatának legújabb tagja. (A legelső GSAT műhold, a GSAT-1 még 2001-ben indult.) A mostani, 31-es jelzésű műhold – elődeihez hasonlóan – az Indiai-óceán térségében biztosít távközlési szolgáltatásokat, és egy „túlkoros” társát, az INSAT-4CR jelű űreszközt fogja leváltani. A GSAT-31 tervezett pozíciója az Egyenlítő és a 48°-os keleti hosszúsági kör metszéspontja felett, 36 ezer km magasan lesz. A műhold a már klasszikusnak számító, indiai fejlesztésű, I-2K (I-2000) buszt használja, két napelemmel rendelkezik, transzponderei a C- és Ku-sávokban üzemelnek. Az űreszköz több mint 2,5 tonna tömegű, tervezett élettartama 15 év.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023