Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Iridium Next: hetedszerre
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2018.07.26 05:15.)

Ismét Falcon-9 rakéta juttatta a világűrbe az Iridium tíz új generációs mobil távközlési műholdját Kaliforniából.

A mostani starttal már 65-re emelkedik a pályán levő Iridium Next holdak száma. A legutóbbi alkalom kivételével – amikor csak öt ilyen űreszköz indult, a GRACE Follow-on műholdpárossal társbérletben – mindig tízesével kerültek az alacsony pályára szánt Iridium Next holdak a Falcon-9 hordozórakétákra. A felbocsátás időpontja július 25-én, magyar idő szerint 13:39 volt, a helyszín a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpont.

A mobil eszközökről is elérhető műholdas hang- és adatátviteli szolgáltatást nyújtó Iridium rendszeréről és annak most zajló frissítéséről sok részletet megtudhatnak az első Iridium Next indítás, 2017 januárja óta megjelent cikkeinkből, amelyek elérhetők a lap aljáról is.


Az Iridium műholdkonstellációja 780 km magasságban, a Föld körül elosztva keringő műholdakból áll. (Kép: Thales Alenia Space)

Már nincs sok hírértéke, rutinműveletté vált, hogy a Falcon-9 rakéta első fokozata épségben visszaérkezett, ezúttal a Csendes-óceánon úszó, a starthelytől több mint 200 km távolságban levő platformra. A SpaceX ez alkalommal ismét megkísérelte visszaszerezni a rakéta magasban levált orrburkolatának egyik darabját is. Ez a művelet eddig még egyetlen korábbi start után sem járt sikerrel. Most előzetesen megnagyobbították a hajóra szerelt hálót, amellyel „elfoghatnának” egy ilyen újrahasznosítható alkatrészt, mielőtt az a vízbe hullana.


A SpaceX hajója, a Mr. Steven még a Los Angeles kikötőjéből való kifutása előtt, rajta az új, a korábbinál négyszer nagyobb felületű hálóval. (Kép: SpaceX)

A jelentések szerint a hajó személyzete látótávolságban volt ugyan az ejtőernyőjén leereszkedő orrburkolattól, de ezúttal sem sikerült a hálóval alákerülni. A próbálkozások a későbbi startoknál folytatódnak.


A Falcon-9 orrkúpjának egyik fele a Csendes-óceán vizén úszva, egy előző start után, május 22-én. (Kép: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024