Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bangabandhu-1
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2018.05.12 06:15.)

Megújult Falcon-9 rakétával indult útnak Floridából Banglades első távközlési műholdja.

A start a Kennedy Űrközpont 39A indítóhelyéről történt, május 11-én, magyar idő szerint 22:14-kor. Előzőleg pénteken – még a műhold nélkül – statikus tesztet végeztek a rakéta első fokozatával az indítóállásban. Szombaton újra vízszintes helyzetbe került a rakéta, majd visszaszállították a szerelőcsarnokba, ahol felkerült a második fokozat tetejére a felbocsátandó műhold.


Útban a múlt heti statikus teszt helyszínére a SpaceX megújított Falcon-9 rakétája. (Kép: SpaceX)

A Falcon-9 legújabb változatát Block 5 néven emlegetik. A SpaceX szándékai szerint az újítások elősegítik az első fokozat még könnyebb újrahasznosíthatóságát, akár több alkalommal is, minimális és gyors beavatkozással. Emellett a biztonságot növelő módosítások is történtek, például a héliumtartályokat is átalakították, amelyekkel összefüggésben történt 2016-ban a Falcon-9 emlékezetes robbanása az indítóállásban. A számos változtatás technikai részleteiről nem hoztak nyilvánosságra dokumentációt.

A SpaceX szerint a Block 5 sorozatba tartozó rakéták visszatért első fokozata különösebb felújítás nélkül 10 alkalommal is felhasználható lesz, de nagyobb felújítások révén akár 100-szor is. (A rakéta korábbi változatának első fokozatai legfeljebb kétszer repültek.) A rakéta teljesítménye is javul egy kicsit, és a megújításnál figyelembe vették a NASA biztonsági követelményeit. Ha majd elkészül az emberek szállítására is alkalmas új Crew Dragon (Dragon-2) űrhajó, ilyen rakétákkal indíthatják azokat a Nemzetközi Űrállomás felé. A cég jelenleg az év vége felé tervezi az emberes Dragon első repülését két űrhajóssal, de a NASA egy fokkal kevésbé optimista, és csak 2019-ben számít erre a mérföldkőre.


Fantáziarajzon az első bangladesi távközlési műhold. (Kép: Thales Alenia Space)

Maga a műhold, a bangladesi Bangabandhu-1 geostacionárius átmeneti pályára került. Starttömege 3,5 tonna, építője a francia Thales Alenia Space. Fedélzetén Ku- és C-sávú transzponderek kaptak helyet, összesen 40 darab. Televíziós műsorszórásra és adattovábbításra használják majd a délkelet-ázsiai országban és környékén. Állomáshelye 119,1° keleti hosszúság fölött lesz. Tervezett működési élettartama 15 év.

A rakéta első fokozata ezúttal az Atlanti-óceánra vezényelt úszó platformra érkezett vissza.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021