Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Iridium Next: az ötödik adag
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2018.03.31 12:15.)

Újabb 10 műhold indult az Iridium alacsony pályás mobil távközlési konstellációjába, most is Falcon-9 rakétával.

A SpaceX hordozórakétáját a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpont területéről indították, ahogyan az előző négy Iridium Next start alkalmával is. A startidőpont március 30-án, magyar idő szerint 16:13 volt. Mint ahogy a 2017 januárjában kezdett indítássorozat minden eddigi alkalmával, úgy most is 10 új generációs űreszköz foglalt helyet a Falcon-9 rakéta orrkúpja alatt. A rakétát egyébként egy újrahasznosított első fokozattal használták most, amely tavaly októberben is Iridium Next műholdakat vitt a világűrbe.

Az ezredforduló környékén kiépített, mostanra elöregedett Iridium rendszer felfrissítésének tempóját tavaly a SpaceX rakétaindítási naptárában felhalmozódott halasztások korlátozták. Mostanra azonban az új műholdak feszes gyártási ütemét kell tartani ahhoz, hogy időben pályára állhassanak a távközlési űreszközök. Az Iridium Next 890 kg tömegű műholdjai a Thales Alenia Space és Orbital ATK együttműködésében épülnek.


(Fantáziakép: Iridium)

Az Iridium rendszere L-sávú mobil távközlési szolgáltatást (hang- és adatátvitelt) nyújt, világszerte több mint 900 ezer előfizetőnek. A műholdrendszer tagjai közt Ka-sávú közvetlen kapcsolatot tartanak fenn. Így a 780 km magasságban a Föld körül elosztva keringő műholdak rendszere globális lefedettségű, megszakítás nélküli távközlési kapcsolatot kínál felhasználóinak.

Az Iridium szeretné ebben az évben befejezni a konstelláció megújítását. Ehhez a mostanin túl még 25 (kétszer tíz, egyszer öt) műholdat terveznek pályára állítani Falcon-9 rakétákkal. A következő alkalom május elején jöhet el, amikor az amerikai–német GRACE Follow-on műholdpárossal társbérletben 5 Iridium Next hold indul. Az Iridium rendszer teljes kiépítéséhez 66 működő műholdra van szükség, amelyek mellett tartalékokat is célszerű pályán tartani. Az új, második generációs Iridium Next műholdakból már a konstelláció több mint fele működik.


Az Iridium műholdkonstellációja. (Kép: Thales Alenia Space)

A SpaceX ezúttal nem kísérelte meg a Falcon-9 első fokozatának visszahozatalát. Az elmúlt időben ugyanezt a stratégiát követték, hogy fokozatosan elfogyjanak a készleten levő régebbi rakétafokozatok. A későbbiekben ugyanis elsősorban a modernizált, többszöri újrafelhasználásra tervezett Block 5 jelzésű változatot szeretnék használni, amelynek bemutatkozása a jövő hónap vége felé várható. Egy hajóval ugyanakkor megpróbálták begyűjteni a Csendes-óceánon a rakéta visszahulló orrkúpjának egyik felét, egy hajóra szerelt nagy háló segítségével – februárban ez a művelet már majdnem sikerült, most a darab az óceánba zuhant. A SpaceX azon igyekszik, hogy hosszabb távon az orrkúpokat is újra tudja hasznosítani.


A legújabb tíz Iridium Next műhold startja Kaliforniából. (Kép: SpaceX)

A következő Falcon-9 indítás hétfőn (április 2-án) estére várható, amikor a floridai Cape Canaveral légibázis 40. starthelyéről egy Dragon teherűrhajó indul majd a Nemzetközi Űrállomás felé.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021