Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SES-14 és Al Yah-3
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Űridőjárás - 2018.01.26 09:15.)

Két geostacionárius távközlési műhold állt elnyúlt átmeneti pályára az Ariane-5 rakéta idei első indítása alkalmával.

Az európai nehézrakéta az Egyenlítőhöz közeli francia guyanai Kourou űrközpontból indult, január 25-én, magyar idő szerint 23:20-kor. Az egyik műhold tulajdonosa a luxembugi székhelyű vezető műholdas távközlési vállalat, a SES, a másiké pedig az Egyesült Arab Emírségekben működő Al Yah Satellite Communications (Al Yahsat) cég. Röviddel az utolsó rakétafokozat begyújtása után megszakadt a telemetriai kapcsolat a földi irányítók és a rakéta között, ami annak az árnyékát vetítette elő, hogy valami nagyobb baj történt. Később szerencsére kiderült, hogy a műholdak önállósultak, pályára álltak (egyelőre azonban nem világos, hogy a tervezetthez képest pontosan milyenre), irányítóik sikeresen felvették velük a rádiókapcsolatot.

A SES-14 gyártója a franciaországi Airbus Defence and Space. A 4,4 tonnás műhold volt a két hasznos teher közül a nagyobbik, az orrkúp alatt a felső pozíciót foglalta el. Miután eléri a 36 ezer km magas geostacionárius pályát és beüzemelik, a SES legújabb távközlési holdjának feladata hajók és repülőgépek távközlési összeköttetésének segítése, szélessávú adatforgalom lebonyolítása lesz. Az NSS-806 jelű műhold felváltására készült, az észak-atlanti térség tartozik majd lefedettségi területébe, Észak-, Közép- és Dél-Amerikától egészen Európáig. Állomáshelye 47,5° nyugati hosszúságnál lesz.

A SES-14 kereskedelmi távközlési hold különlegessége, hogy a fedélzetén helyet kapott egy a NASA megbízásából készült tudományos berendezés, a GOLD (Global-Scale Observations of the Limb and Disk) is. Ez a 66 millió dolláros műszer a Föld légkörének legfelső rétegeiről, az ionoszféráról és a termoszféráról gyűjt majd adatokat a távoli ultraibolya tartományban. A kutatók reményei szerint a GOLD révén javul majd az űridőjárás előrejelzésének képessége.


(Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG / P. Baudon)

A 3,8 tonnás Al Yah-3 az Egyesült Államokban, az Orbital ATK cégnél épüt. Ez az első űreszköz, amelyhez a továbbfejlesztett GEOStar-3 platformot használták. Afrika és Brazília szélessávú internetkapcsolatát javítja majd, 20° nyugati hosszúságnál állomásozva a geostacionárius pályaíven.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024