Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Évzáró Falcon-9 start Kaliforniából
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2017.12.23 09:15.)

Rekordévet zárt 2017-ben a SpaceX. Az idei utolsó starttal tíz újabb Iridium Next mobil távközlési műhold állt pályára.

A Falcon-9 hordozórakéta a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról emelkedett a magasba december 23-án, magyar idő szerint 2:27-kor. Különös véletlen, de ez az indítás mindössze 72 másodperccel (!) követte a japán H-2A rakéta mai startját a Csendes-óceán túlsó partvidékéről, Tanegashima szigetéről. Az űrtevékenység történetében ilyen szoros időbeli közelség még nem volt. Az eddigi csúcsot 4 perc 44 másodperccel egy-egy egymás után, de egymástól függetlenül végrehajtott szovjet és francia start jelentette 47 évvel ezelőtt, 1970 decemberében.

A Falcon-9 ezúttal is – immár ötödik alkalommal – egy korábban már repült, újrahasznosított első fokozattal repült. Az júniusban ugyancsak egy adag Iridium Next műhold felbocsátásában vett részt. A mostani start alkalmával viszont meg sem kísérelték a fokozat leszállítását.

A SpaceX magánvállalat ebben az évben nem kevesebb mint 18 űrindítást hajtott végre Falcon-9 hordozórakétájával. Ez a teljesítmény vezető űrnemzeteknek is becsületére válna: összehasonlításképp, a szám magasabb, mint idén akár az orosz, akár a kínai területről felbocsátott űreszközöké.

A rakéta orrkúpja alatt elhelyezett tíz műhold az Iridium új generációs műholdjainak konstellációjához csatlakozik. Ezekből eddig már 30 darab került pályára három idei Falcon-9 start alkalmával. Az Iridium Next az ezredforduló táján kiépített, mobil terminálokkal elérhető hang- és adatátviteli kapcsolatot kínáló Iridium műholdrendszer modernizálását jelenti. A cég 3 milliárd dollárt fektetett a több mint 900 ezer előfizetővel rendelkező szolgáltatása fejlesztésébe, ami most jár nagyjából félúton: a teljes Iridium műholdkonstelláció 6 poláris pályasíkban, 625 km magasan keringő 66 darab űreszközből, plusz pályán levő működőképes tartalékokból áll. Falcon-9-cel jövőre még négy alkalommal indítanak Iridium Next műholdakat – háromszor 10–10, egyszer 5 űreszközt. Ezzel válik teljessé a rendszer megújítása.


Fantáziarajz az Iridium műholdkonstellációjáról. (Kép: Thales Alenia Space)

A 860 kg-os Iridium Next műholdakat a Thales Alenia Space és az Orbital ATK készítette, remélt működési élettartamuk 15 év.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024