Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Formálódó mega-konstelláció
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Üzlet és munkahely , Kis űreszközök nagy szerepe - 2017.03.13 07:15.)

Az előkészítő pénzügyi manőverek már folynak, a gyár alapkőletételét elhalasztották, de a konstelláció nagyszabású tervei már ismertté váltak.

Az alaphelyzet a következő: a OneWeb cég az egész világon széles sávú internetelérést biztosító műholdas hálózatot szeretne létrehozni. A rendszer 900 darab, alacsony Föld körüli pályán (1200 km magasan) keringő műholdból fog állni. A műholdak futószalagon történő gyártásához Cape Canaveral közelében új telephelyet létesítenének. Ennek az alapkőletételét halasztották el, amíg a szükséges pénzügyi tranzakciók véglegessé válnak.


A OneWeb Floridában építendő műholdgyártó üzemének látványterve. (Kép: OneWeb)

Bejelentették ugyanis, hogy az üzletbe az Intelsat is be akar szállni, ezzel a OneWeb hálózata kiegészülne az Intelsat geostacionárius pályán működő távközlési műholdjaival, merőben újszerű, hibrid, komplex kommunikációs szolgáltatást hozva létre. Az üzletbe a japán SoftBank is beszáll, egy 1,7 milliárd dolláros befektetéssel. Az együttműködés (az egyesülés és a japán befektetés) az Intelsatnak is előnyös, mert a cég a széles sávú távközlési szolgáltatások csökkenő ára és az Egyesült Államok kormánya részéről érkező megrendelések visszaesése miatt 3,6 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, a tranzakciótól ennek csökkenését remélik.

A fő nyertes természetesen a OneWeb lehet, hiszen ha terveik megvalósulnak, akkor az űrkutatás történetének legnagyobb műholdflottáját hozzák létre, nem is beszélve a floridai műholdgyárról. Az alapkőletétel elhalasztása ellenére az első műholdaknak már jövőre el kell készülniük a gyárban. Mindamellett, az egész tranzakcióhoz még a részvényesek és az illetékes hatóságok jóváhagyására is szükség van.

A OneWeb 900 műholdjának szolgáltatását az Intelsat a geostacionárius pályán működő több mint 50 műholdja szolgáltatásával egészíti ki, így jön létre a „teljesen integrált, hibrid hálózat”. A műholdas rendszerrel biztosított internet sebessége a földi szolgáltatók hálózati sebességéhez hasonló lesz, de a fő cél nyilván a földi hálózatokkal gazdaságosan el nem érhető területek lefedése lesz. A geostacionárius szolgáltatáshoz képest fontos előny, hogy a rendszer műholdjai amazokhoz képest 30-szor közelebb lesznek a felhasználóhoz. A konstelláció első műholdjait már jövőre pályára szándékoznak állítani. A hálózat kiépítésének első lépésében 648 műhold pályára állításában gondolkoznak.

Mint elmondták, a OneWeb 1,7 milliárd dollárral finanszírozza a program első szakaszát, ez egészül ki a SoftBank 1,2 milliárdjával, de más befektető cégek is a OneWeb mögött állnak. A létesítendő floridai gyár több mint 9000 négyzetméter alapterületű lesz, ahol teljesen automatizált gyártósoron készülnek a 150 kg tömegű műholdak, amikor a gyár majd teljes kapacitással termel, akár három darab naponta. A gyár 250 munkahelyet teremt. Floridába telepítését a Space Florida nevű állami ügynökség 20 millió dolláros támogatással ösztönözte.


A hálózat 150 kg-os műholdjai 1200 km magasan keringenek, a kísérleti szakaszban 10 darab, a teljes kiépítés első részében 648, később 900, de fizetőképes kereslet esetén a flotta közel 3000 darabosra bővíthető. (Kép: OneWeb)

A OneWeb konstellációját alkotó műholdak többségét – várhatóan 700 darabot – az Arianespace-szal 2015-ben aláírt szerződés értelmében Szojuz hordozórakétákkal fogják pályára állítani. A rakétával egyszerre 32–36 műholdat tudnak pályára állítani, ezért a OneWeb már 21 Szojuz indítást meg is rendelt. A rakéták Bajkonurból, Vosztocsnijról, Pleszeckből és Kourouból fognak indulni. A OneWeb első 10 műholdját viszont az Airbus építi Toulouse-ban, amelyeket 2018 elején, várhatóan márciusban állítják pályára. Feladatuk a rendszer teljesítőképességének és működésének kipróbálása. A több (terveik szerint öt) hónapig tartó teszteket követően indulhat meg a sorozatgyártásban készülő műholdak indítása, háromhetenként egy-egy starttal a különböző indítóhelyekről. A lekötött 21 Szojuz starton kívül a OneWeb opcionálisan további öt Szojuz és három Ariane–6 rakéta indítására is ajánlatot tett. Később, amikor a rendszer kieső műholdjait kell pótolni, a Virgin Galactic Boeing–747-es repülőgépről indítandó LauncherOne hordozórakétáját vennék igénybe (ez várhatóan 2017 végére készülhet el), amellyel egyszerre egy műhold lenne pályára állítható.


Négy űrközpontból 21 Szojuz rakéta állítja pályára a hálózat műholdjait. (Kép: OneWeb)

Amint bejelentették, a kezdeti szolgáltatás 2019 végén indulhat el, a teljes lefedettség 12–18 hónap elteltével biztosítható. Ha kellő igény mutatkozik a szolgáltatásra, akkor a rendszer további 2000 műholddal bővíthető. (A kibővített rendszer közel 3000 műholdjának együttes tömege meghaladná a 400 tonnát, ami nagyjából a Nemzetközi Űrállomás tömegének felel meg.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024