Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új orosz távközlési hold Protonnal
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Orosz alkalmazási holdak - 2015.03.20 08:15.)

A hordozórakéta és Briz-M végfokozata Bajkonurból állította pályára az Ekszpressz-AM7 műholdat.

A start időpontja március 18-án, magyar idő szerint 23:05 volt. (A kazahsztáni helyszínen ekkor már csütörtököt, 19-ét mutatott a naptár.) A műhold csak mintegy 9 órával később, a Briz-M rakéta-végfokozat ötszöri begyújtása után érte el a tervezett, elnyúlt átmeneti pályát, sikerrel. Az Ekszpressz-AM7 (angolosan írva Express-AM7) várható működési élettartama 15 év. Hamarosan, heteken belül eljut a Föld felszíne fölött kb. 36 ezer km-es magasságban, az egyenlítői síkban húzódó geostacionárius pályára, ahonnan a beüzemelése után televíziós és rádiós műsorokat sugároz és szélessávú adatátviteli szolgáltatás nyújt európai, oroszországi, afrikai és indiai felhasználók számára. Állomáshelye 40° keleti földrajzi hosszúság fölött lesz.


Az 5720 kg tömegű Ekszpressz-AM7 műhold az európai Airbus Defense and Space cég Eurostar E3000 műholdplatformjára épült. (Kép: Airbus Defense and Space)

Az Ekszpressz-AM7 fedélzetén összesen 80 C-, Ku- és L-sávú transzpondert helyeztek el. Üzemeltetője az orosz állami műholdas távközlési vállalat (Russian Satellite Communications Company, RSCC).

A mostani volt összesítésben a 403. Proton rakétaindítás 1965 óta, ebben az évben a második. Az orosz nehézrakéta következő startja április 6-ára várható, amikor az ugyancsak az RSCC megbízásából készült Ekszpressz-AM8 távközlési holdat juttatja Föld körüli pályára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024