Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Négy műhold, egy Szojuz
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2014.12.19 06:15.)

A Francia Guyanában fekvő Kourou űrbázisról indult az O3b Networks négy új internetes adattovábbító műholdja.

Az orosz Szojuz hordozórakéta, rajta a Fregat végfokozat és a négy műhold december 18-án, magyar idő szerint 19:37-kor startolt az európai kezelésben levő dél-amerikai indítóhelyről. Az űreszközök két órával később, a Fregat többszöri működtetése után érték el kijelölt önálló pályájukat.


Az O3b műholdakat az előkészületek során mérgező hidrazin hajtóanyaggal is feltöltötték – ezért a szkafanderre emlékeztető védőruha. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG, P. Baudon)

A négy, egyenként 700 kg tömegű műhold – hivatalos számozással O3b-FM9, 10, 11 és 12 – a Thales Alenia Space cégnél épült. Ez az O3b Networks vállalat harmadik műholdnégyese. Az előző indítások ugyancsak Kourouból, szintén Szojuz-Fregat rakétával történtek; az első 2013 júniusában, a második 2014 júliusában. Az újabb négy űreszköz csatlakozik a műholdflottához, amelynek tagjai közepes (kb. 8000 km-es) magasságú, az egyenlítői síkban fekvő pályáról szélessávú internetelérést biztosítanak többek között tengerhajózási cégeknek, olaj- és gázkutató vállalatoknak, egyes nemzeti internetszolgáltatóknak.


A négy műhold, már együtt felszerelve a közös adapterre. Az űreszközök mindegyikén 12 darab Ka-sávú antenna található. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG, P. Baudon)

A statisztikák kedvelőinek: ez volt a Szojuz rakétatípus különféle változatainak 1833. indítása, idén a huszadik. A francia guyanai starthelyről eddig már a tizedik orosz gyártású rakéta emelkedett a magasba. Idén Korouból összesen 11 indítást végeztek, ebből 4 volt Szojuz. Az idei esztendőben világszerte a mostani volt a 85. űrindítás.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024