Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kettős start Ariane-5-tel
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2014.09.12 07:15.)

Egy-egy malajziai és ausztrál geostacionárius távközlési hold indult a francia guyanai Kourouból.

Az európai Ariane-5 nehézrakéta szeptember 12-én, magyar idő szerint 0:05-kor (az időeltolódás miatt a helyszínen még 11-én) emelkedett a magasba a dél-amerikai indítóhelyről, megszokott kettős műholdterhével. A rakéta képes egyszerre két űreszközt elnyúlt geostacionárius átmeneti pályára állítani, ahonnan azok saját hajtóműveikkel érik el a számukra kijelölt pozíciót az egyenlítői síkban, a felszín felett 36 ezer km magasságban húzódó körpályán. A mostani volt az Ariane-5 75. indítása, egyhuzamban a 61. sikeres, ebben az évben pedig már a negyedik.

A 15 éves hasznos működési élettartamra szánt távközlési műholdak egyike a malajziai Measat-3b. Feladata televíziós műsorok sugárzása lesz, a becslések szerint 18 milló háztartásba, Malajzia, Indonézia, India és Ausztrália területén. Fedélzetén 48 Ku-sávú transzponder található. Európában, az Airbus Defence and Space cégnél épült, tömege közel 5,9 tonna. A Measat nevű üzemeltető két másik műholdjához csatlakozva, 91,5° keleti hosszúság fölött helyezik majd el a geostacionárius pályán.


A képen látható Measat-3b már áprilisban megérkezett Francia Guyanába, de be kellett várnia késve elkészült társát. Az Optus-10-et ugyanis vissza kellett szállítani gyártása helyére, Kaliforniába, technikai problémák miatt. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Optique Video du CSG - L. Barhet Barateig)

Az Optus-10 működtetője egy ausztrál vállalat, amelyről a műhold a nevét is kapta. Televíziós műsorsugárzás mellett internetes és telefonos adatátvitelre is használják majd. Majdani felhasználói Ausztráliából, Új-Zélandról és részben az Antarktiszról kerülnek ki. Az amerikai Space Systems/Loral által épített űreszköz 3270 kg-os, 24 Ku-sávú transzponderrel szerelték fel. Az ausztrál tulajdonú távközlési hold 164° keleti hosszúság fölé kerül.


Az Optus-10 startra való előkészítése Kourouban. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Optique Video du CSG - G. Barbaste)

Az Ariane-5 rakétákat is kínáló Arianespace vállalat a héten jelentette be, hogy újabb féltucatnyi megrendelést kapott műholdak indítására. A 2016-ban és 2017-ben esedékes startokat olcsóbban voltak kénytelenek kínálni, mivel az amerikai SpaceX belépése a piacra leszorította az árakat. Számos műhold „áll sorba” a startlehetőségért Kourouból. A felbocsátásra várakozó űreszközök összesen 4,5 milliárd eurónyi megrendelésnek felelnek meg, ami az 1980-ban alapított Arianespace történetében rekordnak számít. Az Ariane-5 rakéták számára a mostanihoz hasonló 19 dupla kereskedelmi start (vagyis 38 geostacionárius pályára szánt műhold), plusz négy külön megrendelés szerepel már a naptárban. Emellett hét Szojuz és kilenc Vega rakétát kötöttek le a megrendelők az elkövetkező évekre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021