Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

TDRS-L: a NASA új kommunikációs holdja
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Az űrállomás és az USA - 2014.01.25 08:15.)

A most indult, geostacionárius pályára kerülő műhold segít a kapcsolattartásban a Nemzetközi Űrállomás, a Hubble-űrtávcső és más űreszközök, valamint a földi irányítók között.

A TDRS-L (Tracking and Data Relay Satellite L) jelzésű műhold az amerikai űrhivatal 1983-ban kiépíteni kezdett adattovábbító rendszerének legújabb, harmadik generációs tagja. A TDRS rendszer feladata, hogy biztosítsa az alacsony Föld körüli pályán, ezért viszonylag rövid periódusidővel (gyorsan) keringő űreszközök – például a Nemzetközi Űrállomás (ISS), az űrtávcsövek, a földmegfigyelő műholdak, vagy indításkor a hordozóeszközök – állandó adatkapcsolatát az irányítóközponttal. A TDRS holdak ezért geostacionárius pályán, a földi követőállomásokról nézve az égen fix irányban tartózkodnak, a bolygónk körüli térségben egyenletesen elosztva. Így mindig akad közülük olyan, amelyik képes egy-egy adott alacsony pályás űreszközzel kapcsolatba lépni és adatait átjátszani.


A 3454 kg starttömegű, a Boeing cég által gyártott TDRS-L a szerelőcsarnokban, még tavaly december elején. Tetején jól látható a két összehajtott, 4,6 m-es átmérőjű, az űrben való kinyitás után mozgatható antenna. Oldalt az ugyancsak kinyitandó napelemtáblák egyikének része. (Kép: NASA / Tim Jacobs)

A TDRS-L startja magyar idő szerint január 24-én 3:33-kor történt a floridai Cape Canaveral 41-es indítóállásáról. (A helyszínen még január 23-án este volt.) A feladatot egy Atlas-5 hordozórakéta végezte. A TDRS rendszer „vérfrissítésére”, az elöregedő műholdak pótlására a NASA tavaly indította a mostanihoz hasonló K, jövőre pedig pályára állítja az L jelű holdat. Ezzel a hárommal a további működés legalább az elkövetkező másfél évtizedre garantált.

A NASA űrkommunikációs hálózata az űrügynökség mindennapos működése, az űreszközeinek üzemeltetése szempontjából kritikus infrastruktúra. A műholdakat két földi állomás szolgálja, helyszíneik: White Sands, Új-Mexikó állam, és Guam szigete. Az adatátvitel az S-, Ku- és Ka-sávokban lehetséges.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024