Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Interszputnyik
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Nyereség az országnak , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2014.01.24 07:15.)

Találós kérdés: mivel foglalkozik az a szervezet, amely csütörtökön Budapesten mutatkozott be az érdeklődő szakembereknek?

A válasz természetesen kiderül a cikkből, de az olvasó előbb tényleg gondolkozzon el róla, vajon miről is lehet szó. Ugye, még az űrtevékenység iránt érdeklődők között is nagyon kevesen vannak, akik már hallottak az Interszputnyikról? Vagy ha mégis, azt gondolhatják, hogy egy régen elfelejtett dologról van szó. Pedig Magyarország ennek a nemzetközi szervezetnek az 1971-es megalapítása óta mind a mai napig tagja!


A moszkvai székhelyű szervezet akkoriban a szocialista országokat tömörítette, kezdetben 8 tagja volt. A szocialista világrendszer időközben már történelmi emlékké vált, de az Interszputnyik Nemzetközi Űrtávközlési Rendszer és Szervezet túlélte, megmaradt, sőt ma már 26 tagországot – köztük jó néhány volt szovjet tagköztársaságot – tömörítve működik, sikerrel. A tagok közt nem csak európai, de latin-amerikai, délkelet-ázsiai sőt már afrikai országok is megtalálhatók. A szervezet célja az, hogy a tagállamok az űrtávközlési (elsősorban műsorszóró) kapacitást együttműködve, egymás hasznára építsék ki és gondozzák. Az Interszputnyik profitorientált szervezet, a Tanács és az Üzemeltetési Bizottság döntései határozzák meg kereskedelmi tevékenységének fő irányait. A profitot saját műholdas kapacitásának bérbe adásával vagy eladásával nyeri. A távközlési holdak bizonyos számú „csatornával” bírnak különböző frekvenciasávokban, ez más a televíziós műsorszórásnál és más pl. az internet esetében.

Az Interszputnyik-tagság Magyarország számára garantált minimális éves bevételt jelent, tagdíj fizetése nem szükséges. A 2013-as évtől kezdődően számos új feladat jelentkezik, így az Alapító Okiratot Módosító Jegyzőkönyv és az Üzemeltetési Bizottság létrehozásáról szóló megállapodást ratifikálni szükséges. Ezzel Magyarország az operatív döntések meghozatalában közvetlenül is részt vehet. Az Interszputnyik a Tanács és az Üzemeltetési Bizottság ülését 2014-ben Budapesten tartja. Mindez annak a jele, hogy hazánk igyekszik a korábbinál aktívabb szerepet játszani a nemzetközi szervezetben.

Az Interszputnyikról január 23-án, a budapesti EL-TECH Centerben tudhattak meg többet az érdeklődők. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közös szervezésében tartott előadás-sorozat adott alkalmat egy nemzetközi egyezmény, az Interszputnyik Üzemeltetési Megállapodás megkötésére is.


Magyar részről dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár (NFM, balra), az Interszputnyik képviseletében Viktor Vescsunov ügyvezető igazgató (középen) írta alá a megállapodást.

A rendezvényen bemutatták az Interszputnyik szerteágazó tevékenységét, jelenleg futó projektjeit. Viktor Vescsunov összefoglaló előadásban elhangzott, hogy annak idején a szervezetet a „nyugati” Intelsat szocialista megfelelőjeként hozták létre, holott állítólag amerikai részről felajánlották, hogy mindenki csatlakozzon egyetlen globális űrtávközlési nemzetközi együttműködéshez. Az elmúlt években az Interszputynik bevétele folyamatosan nőtt, tavaly már elérte a százmillió dollárt. Szó esett az együttműködés szélesítésének lehetőségéről Magyarországgal, a hazai űriparral, a távközlési szolgáltatókkal. Bemutatták a szervezet kezelésében levő, jelenleg és a közeljövőben elérhető geostacionárius műholdas kapacitásokat, amelyeknek lefedettségi területébe hazánk is beleesik.

A workshop második részében a helyszínt adó EL-TECH Center, az újpesti ipari parkban 2010-ben nyílt elektronikai technológiai központ és egyben a Magyar Repülő- és Űripari Technológiai Platform (Hungarian Aerospace Technology Platform, HATP) vezető cége, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. mutatkozott be. Solymosi János űrtechnológiai igazgató összefoglalta tevékenységüket, elsősorban az űrvonatkozásúakat, a műholdfeldélzeti berendezések gyártásától kezdve a Nemzetközi Űrállomásra készülő eszközökön át az indiai vagy épp az európai követőhálózatok állomásaira fejlesztett és gyártott legkorszerűbb, a nemzetközi piacon versenyképes berendezésekig. Végül António Felizandro, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) vezérigazgatója tartott előadást. A HDT nem csak Magyarországon, de európai összehasonlításban is vezető műholdas távközlési szolgáltatónak számít. Partnerei között a kormányzati szervek (katasztrófavédelem, honvédség, Külügyminisztérium) mellett számos magáncég, pénzintézet megtalálható.


A nap végén az orosz és magyar vendégeknek alkalmuk nyílt végigjárni a csúcstechnológiát alkalmazó, teljesen magyar tulajdonú BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. műhelyeit. (Fotó: BHE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024