Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

LADEE: sikeres lézeres teszt
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, A Holdnál - 2013.10.25 07:15.)

A hónap eleje óta a Hold körül keringő amerikai szonda és a Föld között rekordsebességű, másodpercenként 622 megabites kapcsolatot hoztak létre.

A lézeres adatátviteli kísérlet az amerikai LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) űrszonda és egy földi állomás, White Sands (Ú-Mexikó állam) között jött létre. Az űreszközről való adatletöltés sebessége 622, a feltöltésé 20 Mb/s volt.


Lézeres adatátviteli kapcsolat a Hold körül keringő LADEE szonda és a földi állomás között. (Fantáziakép: NASA)

A LADEE elsődleges tudományos feladata a Hold vékony és ritka légkörének és a felszín felett lebegő pornak a tanulmányozása. A műszerek beüzemelése rendben folyik, a 100 naposra tervezett mérési fázis november közepén kezdődhet. Addig is elvégezték az első lézeres tesztet, amellyel mindjárt olyan adatátviteli sebességet értek el, amilyet még soha más, a Föld közvetlen környezeténél távolabbra jutott űreszközzel nem sikerült.

A LADEE fedélzetén elhelyezett lézeres terminál 10 cm-es átmérőjő, 0,5 watt teljesítménnyel kisugárzott nyalábja a Föld mintegy 385 ezer km-es távolságába érve már közel 6 km-esre szélesedik, de még így is sokkal pontosabban kell „célozni” vele, mint az űreszközöknél hagyományosan alkalmazott rádiós adatátvitel esetében. A pontos irányzás jutalma a lényegesen nagyobb sávszélességű adattovábbítás. A LADEE esetében a javulást ahhoz hasonlítják, mint ha egy betárcsázós modemről rögtön áttérnénk optikai kábelekre. Más szavakkal, ha egy átlagos HD minőségű mozifilmet a megszokott S-sávú rádiós kommunikációs csatornán töltenénk le az űrszondáról, az 639 órát venne igénybe. A lézeres módszerrel ez alig 8 percbe telne.

A LADEE lézeres berendezése egyelőre csak egy technológiai kísérlet része, amit a következő hónapban még tovább folytatnak. A tervekben azonban már újabb lépések is szerepelnek. A NASA 2020-ban indítandó Mars-szondáját is felszerelik majd az optikai adatátvitelt lehetővé tevő berendezéssel. Így hamarosan már nem lesz álom a Marsról akár nagyfelbontású, térhatású videók küldése a Földre. Előtte azonban még további kísérletek is zajlanak. A NASA egy 2017-ben indítandó, geostacionárius pályára kerülő kereskedelmi távközlési műholdon is elhelyez majd egy lézeres terminált. A cél más műholdak vagy a Nemzetközi Űrállomás, illetve a földi irányítás közötti nagysebességű adattovábbítás.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023