Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Globalstar: hatot egy csapásra
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2013.02.07 06:15.)

Fél tucat Globalstar mobil távközlési hold indult Bajkonurból egy Szojuz rakétával.

A startot, amelynek időpontja február 6-án, magyar idő szerint 17:04-kor volt, az előző napról halasztották el a nagy magasságban fújó erős szél miatt. Szerdán az időjárás kedvező volt, így gond nélkül felemelkedhetett a Szojuz hordozórakéta 2.1a jelzésű változata, orrkúpja alatt az amerikai Globalstar műholdas mobil távközlési cég legújabb hat holdjával.

A Szojuz rakéta szombati kiszállítása és felállítása a havas Bajkonurban. (Film: Roszkoszmosz)

A Globalstar alacsony Föld körüli pályákon keringő műholdak rendszerét üzemelteti, amelyek biztosítják a mobil eszközökkel rendelkező földi előfizetőik számára a hang- és adatátviteli kapcsolatot. A Globalstar ügyfelei a világ több mint 120 országából kerülnek ki. A műholdas mobiltelefonos szolgáltatásnak különösen olyan ritkán lakott vidékeken van nagy jelentősége, ahol a földi kommunikációs hálózatok egyszerűen nincsenek kiépítve.

A mostani start volt a Globalstar 24 új generációs műholdjainak negyedik és egyben utolsó felbocsátott „adagja”. Ezzel a remények szerint a szolgáltatás jövőjét a 2020-as évek közepéig biztosítani tudják. Az előző három start, egyenként 6-6 műholddal és Szojuz rakétákkal, 2010-ben és 2011-ben történt. A műholdak az elkövetkező hetek során érik el végleges, kb. 1400 km-es pályamagasságukat. A Globalstar műholdrendszer tagjai nyolc különböző pályasíkban vannak egyenletesen elosztva. Az első, kiöregedő generáció tagjait 1998 és 2000 között állították pályára. Az új típusból a Globalstar cég még rendelt egyelőre további hat darabot a gyártó európai Thales Alenia Space vállalattól, hogy 2015 körüli indításukkal pótolhassák az addigra esetleg meghibásodó űreszközeiket, akár 2030-ig is kitolva a rendszer biztonságos működési idejét.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021