Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Chinasat-12
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Kínai műholdak - 2012.11.28 07:15.)

Európában készült, kínaiak bocsátották fel és üzemeltetik a legújabb távközlési holdat.

A Chinasat-12 egy Hosszú Menetelés-3B rakéta orrkúpjában hagyta el az indítóállást Hszicsangban, november 27-én, magyar idő szerint 11:13-kor. Üzemeltetője az állami tulajdonú China Satellite Communications (China Satcom), az űrtávközlési szektor legnagyobb polgári szereplője Kínában. Az új, geostacionárius pályára kerülő űreszköz érdekessége, hogy nem az ázsiai országban, hanem megrendelésre Európában épült, a Thales Alenia Space üzemeiben.


A Chinasat-12 indítása. A startot november 22-éről halasztották el, amíg ki nem javították a rakétával kapcsolatban felmerült műszaki problémát. (Kép: Xinhua)

Az 5 tonnás űreszköz tervezett működési élettartama 15 év. Ha majd hamarosan, saját hajtóműveivel eléri a 36 ezer km magas körpályát az Egyenlítő síkjában, a Föld felszínéről 87,5° keleti hosszúság fölött látszik majd állni. (A geostacionárius pályán a műholdak keringési ideje 1 nap, megegyezik a Föld tengely körüli forgási periódusával.) Innen lefedettségi területe Ázsiára, Afrikára, Ausztráliára és a Közép-Keletre terjed ki. Fedélzetén 24 C-sávú és 23 Ku-sávú transzpondert működtetnek majd, és televíziós műsorok sugárzására, adatátvitelre használják. A kapacitás egy részét a SupremeSat (Srí Lanka) veszi bérbe tévéműsor-továbbításra.

A Chinasat-12 a Thales Spacebus-4000 C2 platformjának „ITAR-mentes” változatán alapul. Ez arra utal, hogy az Egyesült Államok tiltó rendelkezéseit figyelembe véve nem tartalmaz semmilyen amerikai alkatrészt, így nem vonatkozik rá a tilalom, ami szerint amerikai technológiával készült űreszközöket nem állíthatnak pályára kínai hordozórakétával. A China Satcom a hongkongi APT Satellite vállalattól vette át a megrendelést szeptemberben. Idén március végén pályára állt ugyanis az Apstar-7, aminek ez a műhold a biztonsági tartaléka lett volna. Mivel azonban az a start is sikeres volt, már nem volt rá szükség, így az eredetileg még 2010-ben megrendelt és mostanra legyártott űreszközt megszerezhették a kínaiak.

A mostani, idén immár a 18. kínai start csak két nappal követte az előző műholdindítást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024