Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

EchoStar-16
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Szárnyaló képzelet - 2012.11.22 07:15.)

Az új amerikai műsorszóró műholdat egy orosz Proton rakéta állította pályára a kazahsztáni Bajkonurból. „Időkapszulaként” egy szilíciumlapra gravírozott száz fényképet is magával vitt.

A Proton-M rakéta és a Briz-M végfokozat ezúttal a kereskedelmi hasznosításukat végző International Launch Services (ILS) vállalat szervezésében hagyta el a bajkonuri startállást, november 20-án, magyar idő szerint 19:31-kor. A műhold végleges pályára állítása, az egyelőre elnyúlt, ún. geostacinárius átmeneti pálya elérése még bő kilenc órába telt. Csak a végfokozat ötszöri sikeres begyújtása, a tervezett manőverek elvégzése után jelenthették, hogy a start rendben lezajlott.

Indul a Proton rakéta, majd néhány perc múlva eltűnik a szem elől a magasban. (Videó: Roszkoszmosz)

Az EchoStar-16 az amerikai Dish Network megrendelésére készült a Space Systems/Loral cégnél, közvetlen televíziós műsorszórást végez majd. Tervezett működési élettartama a korszerű távközlési műholdaknál megszokott 15 év. Állomáshelye az Egyenlítő és a 61,5° nyugati hosszúsági kör metszéspontja fölött lesz. A Dish Network az Egyesült Államok vezető műholdas televíziós szolgáltatója. Az űreszköz érdekessége, hogy fedélzetén magával vitt egy 100 fényképet tartalmazó lemezt. Az ötletgazda művész, Trevor Paglen az embereket, a modern társadalmat és a természetet jellemző fotókat válogatott össze. (A projektről egy korábbi cikkünkben mi is írtunk.) A Földtől messze, 36 ezer km magas geostacionárius pályára kerülő műholdak akár évmilliárdokon át megmaradhatnak, hiszen ott légellenállás már nincs. Ez motiválta Paglent, hogy egy ilyen időkapszulával üzenetet küldjön a távoli jövőbe.


(Kép: Trevor Paglen / Creative Time)

Az EchoStar-16 startja volt idén a tizedik kísérlet Proton rakétával. Az ILS számára még két kereskedelmi indítást tartogat a 2012-es esztendő. Az első december 8-án a Jamal-402 távközlési hold, az orosz olaj- és gázipari óriásvállalat, a Gazprom megrendelésére. A második december végén a Satmex-8 műsorszóró műhold, Mexikó és más latin-amerikai országok kiszolgálására.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024