Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megsemmisült az Orbcomm műholdja
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2012.10.14 08:15.)

Miután a Falcon-9 rakéta túl alacsony pályára állította, napokon belül belépett a légkörbe és megsemmisült a kísérleti adatátjátszó műhold.

Az Orbcomm vállalat második generációs műholdrendszere előfutárának szánt kísérleti űreszköz (OG2) a SpaceX Dragon teherűrhajójával egy rakétán, másodlagos teherként indult a világűrbe. A Falcon-9 hordozórakéta első fokozatának egyik hajtóműve azonban az emelkedés közben váratlanul leállt. A hiba következtében a többit tovább kellett üzemeltetni, hogy a Dragon rendben elérhesse a Nemzetközi Űrállomáshoz vezető pályáját. A hiba – amelynek kivizsgálására a SpaceX és a NASA szakértői bizottságot hozott létre – azzal a mellékhatással járt, ezután az Orbcomm műholdját már nem sikerült a kellő magasságba juttatni. 750 km helyett 200-300 km-en ragadt az űreszköz.

A 165 kg-os kísérleti holdat üzemeltető Orbcomm és a gyártó Sierra Nevada szakemberei először azt vizsgálták, hogy lehetséges volna-e a pályát a fedélzeti hajtóművekkel megemelni. A kérdésre a válasz azonban a jelek szerint a „nem” volt, hiszen a hétfői startot követően csütörtökön bejelentették, hogy a műhold a légkörbe lépve megsemmisült. Biztosítási szempontból a küldetést teljes kudarcnak értékelik, vagyis a szerződésben rögzített maximális 10 millió dolláros kártérítésre tartanak igényt. Ugyanakkor maga a műhold ez alatt a rövid idő alatt rendben működött, így néhány alapvető feladatot mégis sikerült teljesíteni vele. A földi irányítóknak sikerült kapcsolatba lépniük az űreszközzel, parancsokat kiadniuk, s rendben kinyílt a napelemtábla és a kommunikációs antenna is. A platform, amelyre a műhold épült, szintén terv szerint végezte feladatait, például az energia-ellátást, a térbeli orientáció tartását, a fedélzeti adatkezelést. A legfontosabb részegység, a rádiós kommunikációs rendszer is kiállta a próbát – igaz, csak nagyon rövid ideig. A cél az lett volna, hogy mindent gondosan teszteljenek, mielőtt az Orbcomm elkezdi a Föld körüli pályákra telepíteni 18 elemű új műhold-konstellációját.

Az OG2 startját eredetileg már májusra, a Dragon teherűrhajó akkori próbarepülése idejére tervezték. A NASA kérésére az Orbcomm műholdja az akkori Falcon-9-ről átkerült a mostanira. Utólag bebizonyosodott, hogy kár volt a változtatásért, hiszen a májusban indított hordozórakétával nem volt semmi gond. Az Orbcomm 200 millió dolláros modernizációs programja keretében még 17 új második generációs holdat indítana, két részletben, ugyancsak egy-egy Falcon-9 rakétával. Először 2013 közepére tervezik egyszerre 8 műhold felbocsátását, majd a maradékot 2014-re. A cég kétirányú, közvetlen műholdas adatátviteli szolgáltatást nyújt, például közlekedési, tengerhajózási, bányászati, mezőgazdasági, energiaipari vállalkozások és kormányzati szervek számára. A startokat szervező SpaceX Falcon-9 rakétájának következő indítása egy újabb teherszállító repülés lesz a Dragon űrhajóval, várhatóan jövő januárban. A pontos menetrend nyilván függ majd a most elrendelt vizsgálatok kimenetétől is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024