Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Globalstar: műholdcsere a start előtt
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Üzlet és munkahely - 2011.12.06 08:15.)

A műholdas mobil kommunikációs rendszert üzemeltető amerikai cég a december végén indítandó hat holdjából egyet az utolsó pillanatban kicserél.

Az űreszközeinek térbeli stabilitásáért felelős lendkerekek (giroszkópok) visszatérő problémái miatt szokatlan lépésre szánta el magát a műholdas mobil távközlési rendszert üzemeltető Globalstar. A műholdkonstelláció következő frissítésére szánt, egyszerre felbocsátandó hat hold egyikét további vizsgálatokra a Földön tartják, s egy másik példányra cserélik. A gyártó Thales Alenia Space vállalat tesztjei szerint a lecserélt műhold lendkereke ugyanis nagyobb valószínűséggel hibásodhat meg. Jelenleg a kazahsztáni Bajkonurból történő indítás legkorábbi lehetséges időpontja 2011. december 25., de az is előfordulhat, hogy a csere végül már a jövő évre tolja át a startot.


A második generációs Globalstar műholdak a Föld körül. (Fantázaikép: Thales Alenia Space)

Az előfizetőinek hang- és adatátviteli szolgáltatást nyújtó Globalstar tavaly októberben kezdte meg rendszerének frissítését új generációs űreszközeivel. A második műholdhatos idén júliusban startolt Szojuz rakétával. A korábbi tervek alapján még 2011-ben befejezték volna a rendszer frissítését másik 6-6 Globalstar holddal, de a folyamatot a Szojuz hordozórakéták emlékezetes kényszerpihenője – a Progressz teherűrhajó augusztusi elvesztése miatti vizsgálatsorozat – is hátráltatta. Így a hátralevő két start közül a második már biztosan 2012-ben lesz csak. (Szerencsére abból az utolsó műholdhatosból két Rómában legyártott űreszköz már Bajkonurban volt, közülük „léptettek elő” most egy példányt a korábbi indításra.)

Előzőleg kiderült, hogy a tavaly ősszel pályára állított egyik holdat nem tudják használni, ugyanis a négy fedélzeti giroszkóp közül kettő máris felmondta a szolgálatot. Ami még aggasztóbb, hogy a nyáron indított holdakon is a problémák kezdeti jele, növekvő súrlódás mutatkozik, ami egyértelműen az alkatrészek konstrukciós hibájára enged következtetni. Pedig a júliusi start előtt a gyanúba keveredett lendkerekek külön ellenőrzésen és javításon estek át.


Egyszerre hat Globalstar hold indulhat egyetlen Szojuz rakétával. (Kép: Arianespace)

Amíg a mérnökök a még el nem indított műholdakat vizsgálják, addig a gyártónál nagy erőkkel folyik egy olyan számítógépes program írása, amivel segíthetnek a már kb. 1400 km magas pályán keringő Globalstar holdakon is. Ha már a giroszkópok lecserélésére vagy javítására ezeknél nincs mód, a hasznos élettartamuk meghosszabbításán segíthetne, ha a mostani három helyett csak két működőképes lendkerékkel is meg lehetne oldani a térbeli helyzetük stabilizálását. Ezzel a most haszontalanul keringő egyik űreszközt is aktiválni lehetne, hátha ki tudná tölteni a 15 éves névleges élettartamának még hátralevő jókora részét. Ha pedig a jövőben másik műholdaknak is szüksége lenne rá, már készen állna a szoftveres megoldás.

A Globalstar terveiben újabb 24 műhold legyártatása és felbocsátása is szerepel az elkövetkező néhány évben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024